Z tržní sítě se stahuje nebezpečný polotovar určený pro výrobu kuřecího kebabu
Kontrola, při níž byly odebrány vzorky pro laboratorní analýzu, proběhla u zpracovatele v Dubí, okres Teplice. U testovaných vzorků byla prokázána přítomnost bakterií salmonely. Z tohoto důvodu nařídila Státní veterinární správa stáhnout celou zásilku z oběhu.
Zpracovatel kuřecí stehna koupil od polského dodavatele a vytvářel z nich masný polotovar používaný pro přípravu kuřecího kebabu. Tím poté zásoboval řadu poskytovatelů rychlého občerstvení napříč regiony. Stahování závadné potraviny tedy probíhá i u odběratelů. V současné době není jasné, jestli zdrojem bakterií byla zpracovávaná surovina jako taková nebo jestli ke kontaminaci došlo v provoze při výrobě kebabů.
Výroba v Dubí byla až do odvolání pozastavena. Státní veterinární správa provozovateli nařídila důslednou sanitaci všech výrobních zařízení a prostor. Následně provede kontrolní odběr z prostředí a nechá zpracovatele vyrobit kontrolní šarži výrobků, kterou podrobí laboratorní analýze. Provozovna opět začne fungovat, budou-li odebrané vzorky v pořádku.
S provozovatelem Státní veterinární správa zahájila správní řízení o uložení sankce, která v tomto případě může činit až 10 milionů Kč.