Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Zmrazené kuřata se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v tržní síti odhalila dvě šarže zmrazených kuřat bez drobů obsahující bakterie rodu Salmonella Infantis.
Zmrazené kuřata se salmonelou

Konkrétně se jedná o potraviny Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, s daty minimální trvanlivosti: 18. 11. 2023 a 03.02.2024, kde jako výrobce vystupuje firma Branch "Pererobniy Compleks" Of Limited Liability Company "Vinnytska Ptahofabryka" 2B z Ukrajiny.

Obě šarže byly odebrány v provozovnách společnosti JIP východočeská, a.s. – první v Českých Budějovicích, druhá v Harrachově.

Laboratorní analýza u výše zmíněných potravin potvrdila přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis. Ty patří mezi původce onemocnění salmonelózou.

Inspektoři obratem nařídili stažení předmětných šarží z tržní sítě a spotřebitelům, kteří danou šarži potraviny vlastní, důrazně nedoporučují její konzumaci. Současně SZPI vložila informaci o nevyhovujícím zjištění do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Kontrolovanou osobu čeká správní řízení o uložení sankce.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder