Všechny aktuality

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stažení vajec, ve kterých bylo potvrzeno nadlimitní množství monesinu – léčiva spadajícího do skupiny antikokcidik.

Při kontrole řeznictví s bourárnou v městské části Staré Brno objevily pracovnice Státní veterinární správy 65 kilogramů masa vykazujícího známky kažení a dalších 170 kilogramů masa nejasného původu. Hygienické podmínky v provozovně navíc nebyly v souladu s platnými předpisy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se opětovně zaměřila na sortiment potravin nesoucí značky kvality. Výsledky kontrol výrobků se značkou KLASA či Regionální potravina za rok 2024 potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost.

Čeští zemědělci a potravináři ostře nesouhlasí s tím, aby se dál prodlužoval současný způsob obchodování mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Vadí jim, že většina ukrajinského zboží může na evropský trh bez cel, což negativně ovlivňuje tuzemské podnikání.

Ročně připadá na jednoho obyvatele České republiky potravinový odpad za 4 636 korun. Věková skupina 36 až 44 let vyhazuje potraviny v nejvyšší finanční hodnotě, průměr na osobu zde činí více jak 6000 Kč. Tyto skutečnosti odhalil on-line průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, který se uskutečnil v květnu letošního roku a zúčastnilo se ho 1 100 respondentů ve věku 18 až 65 let.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s pracovníky Celního úradu pro Středočeský kraj zadržela zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) z Íránu. Laboratoř v nich odhalila zhruba pětinásobné překročení maximálních limitů aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1 a G2.

V druhé polovině března uskutečnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění u spotřebitelů starších 15 let průzkum s ohledem na vliv potravin na životní prostředí a postoje k obalovým materiálům. Zúčastnilo se ho 1037 respondentů. Z výsledků mj. vyplývá, že vlastní tašku k nákupu používá 9 z 10 Čechů nebo že u pokladny stále vítězí cena.

Přestože změna tzv. stravovacího koše začne platit dle plánu v září tohoto roku, školy se k ní nebudou muset ještě rok přihlásit. Inovovat své jídelníčky dobrovolně samozřejmě smí.

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu, díky které se budou moci vejce skladovat v prostorách s teplotou až 24 stupňů Celsia (pozn. o 6 stupňů Celsia více oproti současnosti). Stejné teploty skladování pak budou platit i pro dodavatele a producenty. Obchodníci si změny pochvalují, drůbežáři by byli raději za úplnou absenci teplotní hranice, jako je tomu u ostatních evropských zemích.

Po tříletém období nejistoty v pekařském oboru se trh stabilizoval. Lidé už při nákupu nehledí pouze na cenu, ale upřednostňují kvalitu. Klasický konzumní chléb ustupuje, zákazníci častěji volí poctivě připravené řemeslné pečivo.