Všechny aktuality

Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s pracovníky Celního úřadu pro Středočeský kraj nevpustila do oběhu zásilku 17 820 kg arašídů. Obsahovaly nadlimitní množství aflatoxinů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě výsledků rozboru nařídila okamžité stažení produktu Infants Dophilus Plus z prodeje.

Právě odstartoval již šestnáctý ročník kampaně Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, mezi jehož hlavní cíle patří zvýšit zájem veřejnosti o tento druh výrobků z domácí produkce a podpora místní ekonomiky. Letošním moto zní: „Kupujte bio srdcem“.

V mraženém kuřecím polotovaru odhalila laboratorní analýza bakterie rodu Salmonella. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto vydala varování před konzumací tohoto výrobku a prodejci nařídila stažení závadné šarže z tržní sítě.

Při běžné kontrole řeznictví v Praze-Strašnicích našli pracovníci Státní veterinární správy (SVS) v prodejně přes 20 kg masných výrobků a sýrů s prošlým datem spotřeby a necelých 220 kg mražených vepřových a hovězích kostí společně s vepřovým ořezem neznámého původu, u nějž chybělo řádné značení a datum spotřeby.

Téměř 100 kg kazících se ryb a mořských živočichů odhalila společná kontrola pracovníků Státní veterinární správy a Celního úřadu pro Jihočeský kraj v Českých Budějovicích.

V posledních letech u nás stoupá zájem o italské víno prosecco. Z materiálů sdružení výrobců prosecca DOC Consortium – Valori Italia vyplývá, že loni se do České republiky dovezlo 5,5 milionu lahví, což představuje meziroční nárůst spotřeby o 26 %.

Oproti loňskému roku se začátek prodeje burčáku mírně opozdil, nicméně již minulý týden v pátek jste na několika místech jižní Moravy mohly zaznamenat první stánky nabízející tento lahodný mok.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zaměřila svou pozornost na dodržování bezpečnostních a jakostních kritérií u točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů. Kontrolou procházejí také zařízení sloužící k jejich přípravě.

Projekt Z lesa na stůl, jež společnými silami připravily Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, má za úkol přivést lidi ke konzumaci zvěřiny. Už od minulého týdne si na 65 prodejních místech můžete koupit jelení, dančí, srnčí, mufloní, bažantí, koroptví, zaječí či kančí maso.