Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Cechovní normy s logem pro nadstandardní potraviny

Potraviny budou moci nově získat certifikát, pakliže se vyráběly podle stanoveného technologického postupu. Ve spolupráci s oborovými potravinářskými svazy a Českou technologickou platformou pro potraviny Potravinářská komora ČR (PK ČR) připravuje parametry pro potraviny, které jsou vyráběné podle českých cechovních norem.
Cechovní normy s logem pro nadstandardní potraviny

Certifikát o tom, že potraviny jsou vyráběny podle českých cechovních norem si bude moci převzít prvních osm firem. Výrobci si budou moci po splnění parametrů dát na výrobek logo či slovní označení, uvedl prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Aby potravina certifikát získala, musí se vyrábět podle stanoveného technologického postupu.

Cechovní normy vycházejí z někdejších československých státních norem (ČSN), jejichž zrušení umožnilo vyrábět komukoli cokoli, ovšem výrobek nesměl být zdravotně závadný, natož dokonce nebezpečný. Potravina vyrobená podle ČSN je potravinou nadstandardní charakteristiky ve srovnatelnými výrobky na trhu.

Mezi prvními výrobci certifikát získá například Madeta, kde její obchodní ředitel Jan Teplý uvedl „je to výrobek do jisté míry elitní, nemyslím snobský, ale normální a poctivý“.

Potravinářská komora zavádí cechovní normy podle vzoru Rakouska, kde se vztahují celkem asi na 30 tisíc produktů. Jednotlivé normy se týkají například několika druhů párků, sýrů, mléka nebo bramboráku. Tento projekt komora připravovala dva roky.

V současné době je schválených 50 výrobců, kteří mohou označení na své konkrétní potraviny dávat. Zákazník by mohl první loga na trh spatřit zhruba za tři měsíce. Logo je ve tvaru kruhu, ve kterém je vyobrazena česká vlajka a okolo je uveden nápis Vyrobeno podle české cechovní normy.

Odborníci a veřejnost má možnost normy připomínkovat na webu.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder