Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Jak se orientovat v etiketách ovoce a zeleniny

Údaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách ovoce a zeleniny.
Jak se orientovat v etiketách ovoce a zeleniny

Pro ochranu spotřebitele jako jeden z předmětů právní regulace se musejí na obal potraviny povinně uvádět určitě údaje. Tato povinnost je daná právním řádem a vztahuje se na všechny obaly, kdy pro určitý druh zboží je vymezeno speciálně. U ovoce a zeleniny, pakliže se jedná o balené zboží, musí být uvedeno na viditelném místě zákonný název, který definuje jednoznačnou identifikaci výrobku.

Nesmí zde chybět informace o původu zboží. Tato povinnost uvádět odkud dané suroviny pochází se vztahuje, jak na balené ovoce a zeleninu, tak i na nebalené. Nesmí také chybět jméno nebo obchodní název podniku, dobrovolně zde může být uvedeno, zda se jedná o výrobce, prodejce či distributora.

Speciálně u zeleniny a ovoce se musí uvádět u vybraného třída jakosti (výběrová, I. a II.třída). Vztahuje se na jablka, hrušky, jahody, hrozny stolní vinné révy, papriky, rajčata, broskve, nektarinky, salát, kiwi a citrusové plody. U jablek, hrušek nebo i hroznů vinné révy musí být uveden i druh dané odrůdy.

Na obalu nesmí nikdy chybět šarže (kód identifikující potravinu), která například slouží k dohledání závadných výrobků a k jejich následnému stažení z trhu.

Čerstvé ovoce a zelenina nějak neupravovaná a nezpracovaná včetně brambor nemusí obsahovat datum minimální trvanlivosti.

Balené ovoce a zelenina musí mít údaj o hmotnosti a to buď v gramech nebo kilech.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder