Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita
Cukrovarnický průmysl se otřásá: Evropa přišla o pět závodů
Na evropské cukrovary doléhá kombinace levných dovozů ze zemí mimo EU, přísnějších klimatických požadavků a klesající poptávky. V posledních měsících oznámilo ukončení výroby pět závodů, včetně jednoho v Čechách.
Savencia přesouvá výrobu sýru Apetito do Německa, mlékárna v Hodoníně končí
Francouzská potravinářská skupina Savencia plánuje uzavřít mlékárnu v Hodoníně, kde se mj. vyrábí tavené sýry Apetito, na konci února 2026. Výrobu chce přesunout do Německa.
Změny balení matou zákazníky. Odborníci volají po lepší informovanosti
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.
Vrchní sládek Plzeňského Prazdroje potvrdil vzrůstající kvalitu piva v hospodách
Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.
Burčák v roce 2024 očima inspekce
Za loňskou prodejní sezónu uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 296 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), při kterých navštívila celkem 246 prodejních míst a odebrala 44 vzorků k rozboru v laboratoři.
Útlum prodeje vajec z klecových chovů
Zákaz prodeje vajec z klecových chovů vejde v planost v roce 2027, nicméně už nyní se od něj Česko odvrací. Tuzemské obchodní řetězce se navíc v minulosti zavázaly, že od letoška nabídku těchto vajec omezí.
Kontroly prodeje vánočních kaprů 2024
Státní veterinární správa (SVS) před uplynulými vánočními svátky zkontrolovala více jak 600 stánkových prodejců kaprů. Závadu odhalila u 2,45 % z nich.
Nehumánní zacházení s rybami v tržnici SAPA
Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policí ČR provedli kontrolu pražské tržnice SAPA. U jednoho z provozovatelů tamní restaurace odhalili závažný přečin v podobě týraní ryb.
Sezóna burčáku je za dveřmi
Počasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).
Budvar boduje
Budějovický Budvar zveřejnil své výsledky za loňský rok, dařilo se mu ve všech sférách – uvařil rekordní množství piva, zisk před zdaněním mu meziročně vzrostl bezmála o 55 % (pozn. na 396,4 milionu Kč) a úspěch zaznamenal jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.





