Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Tržby restaurací ve vánočním čase oproti roku 2019 klesly

V období od 24. do 31. prosince 2021 klesly tržby restaurací v porovnání s „předkrizovým“ rokem 2019 v průměru o 9 %, ukázala analýza společnosti Storyous (pozn. dodavatel technologií a pokladních systémů). Návštěvnost se snížila cca o 26 %.
Tržby restaurací ve vánočním čase oproti roku 2019 klesly

Během Vánoc zůstalo uzavřených asi o 10 % více restauračních podniků, než bývá zvykem. Na vině jsou vládní protiepidemická opatření, díky nimž by se provoz nevyplatil. Přestože útrata na účtenku v daném období vzrostla v průměru o 23 %, nelze konstatovat, že by si hosté více dopřávali. Důvod hledejme spíše ve zdražení – energií, potravin, dodavatelských služeb aj.

Ve sledovaném období byl nejméně vytíženým dnem 25. prosinec. Ve srovnání se stejným datem v roce 2019 návštěvnost klesla v průměru o 54 %. Průměrné tržby se snížili o 35 %, avšak útrata na účtenku vzrostla o 43 %. Naopak nejúspěšnějším dnem se stal Silvestr. Návštěvnost oproti předkrizovému roku byla o 12 % nižší, ale tržby i útrata na účtenku se zvedly (pozn. tržby o 8 % a útrata o 23 %).

Nejvyšší propad zaznamenali restauratéři v Praze, kdy do restaurací přišlo o 40 % lidí méně a tržby se propadly o 22 %. Lepší návštěvnost i tržby zaznamenaly stravovací zařízení v Jihomoravském (3 a 6%) a Olomouckém kraji (v obou případech o 3%).

Nejčernější vize ohledně vánočních večírků se naštěstí nenaplnily. „Do restaurací v průběhu prosince během pátků, tedy tehdy, kdy se vánočních večírků koná nejvíce, přišlo v průměru o 20 procent hostů méně, průměrné tržby poklesly oproti roku 2019 zhruba o čtyři procenta,“ uvedla Jana Kohoutová z firmy SaltPay, jež distribuuje pokladní systému Storyous.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder