Všechny aktuality

Někteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.

Nákazu v malochovu drůbeže v obci Brloh v Jihočeském kraji potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha (SVÚ).

Vyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.

Pro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) a Policie ČR provedli společnou kontrolu prodejny v pražské tržnici SAPA. Odhalili v ní téměř 170 kilogramů potravin živočišného původu, které lze považovat za potencionálně závadné pro zdraví spotřebitelů. Navíc zde probíhala nelegální výroba mletého masa.

Ministerstvo zemědělství připravuje vyhlášku, která umožní skladování vajec při vyšších teplotách, což by vedlo ke snížení ceny českých vajec v obchodech. Dokončení jejího návrhu lze očekávat nejdříve letos v září.

Společnosti Amfora se podařilo získat výjimku pro geneticky upravenou sóju. Na trh se tak dostává nový rostlinný zdroj proteinů.

Turecko usiluje o registraci receptury na döner kebab jako zaručené tradiční speciality. Velmi razantně se proti tomu staví Německo, kde je tento pokrm natolik oblíbený, že se z něj stalo téměř národní jídlo. Jestliže by Evropská unie (EU) na žádost Turecka přistoupila, znamenalo by to nová pravidla pro přípravu kebabů v rámci celé unie, což by se zřejmě neobešlo bez sporů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) připomíná prodejcům a informuje spotřebitele, že nebalené borůvky a další sypké ovoce musí být nabízeny a prodávány výhradně v hmotnostních jednotkách (kilogramy), nikoliv v objemových (litry).

Počasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).