Články v sekci Bezpečnost
 Pozor na francouzský sýr Morbier
        Pozor na francouzský sýr Morbier
        Státní veterinární správa (SVS) oznámila, že z tržní sítě preventivně stáhla sýr Morbier AOP 45 Jours od francouzského výrobce Perrin-Vermot. Ve Francii totiž u 11 osob došlo k propuknutí onemocnění hemolyticko-uremickým syndromem, které může souviset s konzumací zmiňovaného sýru. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by ho určitě neměli konzumovat. Vrátit ho lze v prodejnách Delmart.
 Pozor na sýr s listeriemi
        Pozor na sýr s listeriemi
        Hlavní hygienička varuje před potravinou „měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur“, v balení o hmotnosti 290 g, šarže 4507, datum spotřeby: 18. 1. 2025, od rakouského výrobce Wilder Käser. Laboratoř v něm zjistila nadlimitní množství bakterie Listeria monocytogenes.
 V sýrech z Francie byly zjištěny bakterie yersinie
        V sýrech z Francie byly zjištěny bakterie yersinie
        Státní veterinární správa (SVS) přikázala stáhnout z tržní sítě dva druhy sýru Mont d ´Or od francouzského výrobce. Důvodem je přítomnost bakterie Yersinia enterocolitica, která způsobuje průjmové onemocnění.
 Varování před konzumací Matjesového salátu s olomouckými tvarůžky
        Varování před konzumací Matjesového salátu s olomouckými tvarůžky 
        Státní veterinární správa (SVS) v rámci svých kontrol odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes v potravině Matjesový salát s olomouckými tvarůžky, jehož výrobcem je firma HELEB spol. s r.o.
 Zkontrolujte si, zda nemáte v mrazáku mleté maso se salmonelou
        Zkontrolujte si, zda nemáte v mrazáku mleté maso se salmonelou
        Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o přítomnosti bakterií salmonely v mletém masu zahraničního původu, které bylo nabízeno obchodním řetězcem Tesco.
 Porušení předpisů při prodeji zvěřiny v pražském řeznictví
        Porušení předpisů při prodeji zvěřiny v pražském řeznictví
        Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole řeznictví na Praze 5 zjistili, že maso z prasete divokého, které se nacházelo na provozovně, nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Navíc provozovna postrádala registraci pro zpracování zvěřiny.
 Inspektoři odhalili další výrobek obsahující halucinogen z muchomůrky červené
        Inspektoři odhalili další výrobek obsahující halucinogen z muchomůrky červené
        Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v tržní síti další produkt s obsahem muscimolu (pozn. neurotoxinu a halucinogenu nacházejícího se v muchomůrce červené).
 Výsledky kontrol akrylamidu v hotových pokrmech z restaurací
        Výsledky kontrol akrylamidu v hotových pokrmech z restaurací
        Krajské hygienické stanice (KHS) provedly v období od 15. dubna do 15. června letošního roku šetření zaměřené na přítomnost akrylamidu ve vybraných jídlech, jež byly připravovány formou smažení či pečení (pozn. tyto procesy jeho tvorbu podporují). Ze 160 vzorků odebraných v restauračních zařízeních bylo nadlimitní množství odhaleno v 35,6 % případů.
 Klobása s obsahem listerie
        Klobása s obsahem listerie
        Státní veterinární správa (SVS) vydala varování před konzumací turistické klobásy prodávané v internetovém obchodě Rohlik.cz, neboť v ní laboratoř odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes.
 Přestože zákon neexistuje, prodej hub má svá pravidla
        Přestože zákon neexistuje, prodej hub má svá pravidla
        V Čechách se houbaření těší velké oblibě. Průměrný houbař se do lesa podívá více než 5x za sezónu a cca 60 až 70 % populace se dle statistik na houby vydá alespoň 1x za sezónu. Sběr hub mnohdy představuje společenskou aktivitu, při které rodiny a přátelé tráví společný čas v přírodě, může se však stát také zajímavým přivýdělkem.

 
        



