Čekání na burčák

"Nepamatuji se, že bych očekával sklizeň takhle pozdě, obvykle jsem měl vždycky burčák okolo 10.srpna, letos předpokládám, že začneme prodávat o víkendu 19. a 20. srpna," prohlásil Miloslav Machuča, který na 5 hektarech pěstuje hrozny čistě pouze pro výrobu burčáku.
Pozdější dozrávání hroznů potvrzuje také David Šťastný z vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. Výhradně pro burčák pěstuje zřejmě nejranější odrůdu v ČR, a to Augustovskij. "V loňském roce byly hrozny Augustovskij zralé už začátkem srpna, a tak jsme měli první čerstvý burčák na naší Vinařské pohotovosti ve Valticích už 6. srpna. V letošním roce je zrání hroznů zpožděné oproti předcházejícím teplým ročníkům přibližně o 10 dnů. Navíc si hrozny odrůdy Augustovskij našly i srnky a víc jak polovinu úrody nám sežraly," přiznal Šťastný.
"Zpoždění z května réva dohnala, ale zpomalilo ji vedro v červenci. Jakmile denní teploty přesáhnou 35 stupňů Celsia, dozrávání zpomalí, zejména, když je teplo i v noci jako letos v červenci, " vysvětlil profesor z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.