Další výrobek přišel o značku Regionální potravina
Ocenění Regionální potravina, jejímž vlastníkem je Ministerstvo zemědělství a administrátorem Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), se každoročně uděluje nejkvalitnějším zemědělským či potravinářským produktům, jež vyhrají soutěž v rámci kraje. K základním podmínkám účasti patří výroba v konkrétním regionu, podíl místních surovin ve výši nejméně 70 % a skutečnost, že hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.
Získáním značky Regionální potravina však posouzení kvality nekončí. Tu i nadále pomocí pravidelných kontrol ověřují dozorové orgány: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nebo Státní veterinární správa (SVS). Pokud se objeví jakákoliv odchylka, vloží se do šetření SZIF a v případě závažného přečinu má právo ocenění odebrat. Následně informaci předá veřejnosti.
A právě k této situaci došlo u Horeckého jablečného zákusku, který je vyráběn v rámci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Horkách nad Jizerou. Ten vyhrál kategorii Cukrářské výrobky včetně cukrovinek v roce 2017 ve Středočeském regionu. SZPI však zjistila, že výrobce porušil podmínky, ke kterým se zavázal v technické dokumentaci. Používal hladkou mouku od výrobce, který není zapsán v registru SZPI ani ostatních veřejně dostupných databázích, jablka namísto místních dodavatelů pocházela z Rakouska a pravý rum vyměnil za náhražku v podobě tuzemáku. Následně se ukázalo, že výrobce používal také kakao a rostlinný krém, které v žádosti nezmiňoval.