Farmářské trhy očima inspekce
Nejčastěji SVS řeší porušení zásad výrobní a hygienické praxe jako např. nedodržení teplot u nabízených produktů, nedostatečná ochrana výrobků před vnější kontaminací atp. Rizika spojená se stánkovým prodejem živočišných produktů navíc značně stoupají v letních měsících. Lze tedy očekávat nárůst kontrolních akcí v tomto období. „Vážné zdravotní následky zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení potravin. Prodejci musí na trzích udržovat zboží při určených teplotách. Naše kontroly jsou v horkých dnech právě na splnění této povinnosti zaměřené,“ prohlásil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Mezi další frekventované prohřešky patří chyby ve značení, včetně nečitelnosti etiket či absenci označení v českém jazyce, porušení legislativy při manipulaci s produkty či neznámý, případně nejasný, původ zboží.
Pravidelné kontroly farmářských trhů mají spotřebitelům dopomoci k možnosti nákupu zdravotně nezávadných a kvalitních potravin a současně jim zajistit ochranu před nekalými obchodními praktikami některých prodejců.
Na stránkách SVS je prodejcům i kupujícím k dispozici tzv. „Desatero“ k prodeji na farmářských trzích (viz zde).