Italské prosecco Čechům chutná
Proseccem se nazývá šumivé a perlivé víno z hroznů odrůdy Glera, které se vyrábí výhradně v severní Itálii v oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia. Jeho obliba stoupá již od roku 2016. Tehdy se u nás prodalo 2,5 milionu lahví. Tři roky stačily, aby se jeho prodej více než zdvojnásobil (viz informace výše). V současnosti nám patří 13. příčka mezi státy dovážející prosecco.
„Prodeje v posledních dvou letech narostly o 76 %, čeští spotřebitelé upřednostňují jeho perlivou variantu, tedy frizzante, před variantou šumivou označenou spumante,“ popsal manažer značky Mionetto (pozn. jedna z největších značek prosecca) pro Českou republiku Marek Žižkovský.
O rostoucí popularitě šumivých vín hovoří i záznamy Celní správy České republiky - do roku 2014 dodávali prodejci do obchodů cca 15 milionů lahví za rok, v roce 2018 už jich bylo 22,2 milionu a loni 22,6.