Kontrola automatů na čokoládu dopadla špatně! Mléko je náhražka a čokoláda není čokoláda
Podle legislativy musí být k přípravě nápoje s označením „čokoláda“ použita směs, která obsahuje alespoň 25 procent kakaového prášku. Kontrola proběhla u 47 provozovatelů, z toho u 34 inspektoři zjistili, že používají směsi s nižším obsahem kakaa. Obsah kakaa ve směsi se ve většině případů pohyboval od 6 do 15 procent.
Podobné případy byly zjištěny i u nápojů, kde bylo v názvu napsáno „mléko“ či „s mlékem“. Místo mléka uvedené v názvu, které se přidává v automatech do kávy kontrola prokázala, že zde ve většině případů byla použita instantní náhrada s mléčnými bílkovinami nebo třeba laktózou.
Inspektoři také dále prověřovali obsah označování alergenových složek, čistotu automatů, nastavení systému sanitace a používání vhodných materiálů pro styk s potravinou. Inspektoři celkem u šesti provozovatelů zjistili, že nemělo označení názvem příslušné alergenní složky a u dvanácti vyznačení alergenů bylo s nedostatky.
Inspektoři těmto provozovatelům nařidila všechna pochybení napravit a dále s nimi proběhne správní řízení o uložení sankce. Na základě zjištění těchto prohřešků bude inspekce v kontrolách nadále pokračovat.
Podrobné výsledky této kontroly včetně jmen jejich provozovatelů naleznete na webu http://www.szpi.gov.cz/clanek/vice-nez-dve-tretiny-provozovatelu-napojovych-automatu-pri-prodeji-klamou.aspx