Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se pravidelně zaměřuje na jakost a bezpečnost fritovacích olejů používaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Loni pracovníci SZPI zaznamenali nevyhovující stav fritovacích olejů v každé dvanácté kontrolované provozovně, každý desátý vzorek pak označili jako přepálený.

Za loňskou prodejní sezónu uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 296 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), při kterých navštívila celkem 246 prodejních míst a odebrala 44 vzorků k rozboru v laboratoři.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se vrhla do kontrol kvality olivových olejů dostupných v tuzemské tržní síti. Legislativní požadavky nesplnilo 44,4 % hodnocených vzorků.

Státní veterinární správa (SVS) před uplynulými vánočními svátky zkontrolovala více jak 600 stánkových prodejců kaprů. Závadu odhalila u 2,45 % z nich.

Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policí ČR provedli kontrolu pražské tržnice SAPA. U jednoho z provozovatelů tamní restaurace odhalili závažný přečin v podobě týraní ryb.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - především v restauracích a rychlých občerstveních – prověřuje, zda nedochází ke klamání spotřebitele ohledně skutečného složení nabízených pokrmů, příp. nápojů. Loni zkontrolovala celkem 194 provozoven společného stravování, přičemž nepravdivé a zavádějící informace zjistila ve 49 z nich.

Počet nevyhovujících vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v porovnání s předchozími třemi lety v prodejní sezóně 2023 mírně vzrostl, odhalily výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v rámci pravidelné kontrolní akce věnovala potravinám nesoucím ocenění značkami KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2023, podobně jako v předcházejících letech, potvrdily jejich vysokou jakost a bezpečnost.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) před Vánocemi zkontrolovali více jak 670 prodejců kaprů (pozn. z bezmála 3000 nahlášených prodejních míst). Prohřešek odhalili pouze u 1,6 % z nich. Meziročně se situace zlepšila a snížil se počet pochybení.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si v rámci tematických kontrol vzala na paškál jakost olivových olejů. I když Česká republika nepatří mezi produkční země tohoto druhu potraviny, kontrola proběhla dle standardů evropských právních předpisů.