Výsledky kontrol fritovacích olejů v loňském roce: každý desátý hodnocený vzorek byl přepálený

Za rok 2024 navštívili v rámci této tematické kontroly navštívili inspektoři 206 provozoven společného stravování a hodnotili 228 vzorků fritovacích olejů. Ve 22 případech odhalili použití tzv. přepáleného oleje, u 2 z nich laboratoř zjistila dokonce velmi vysoký stupeň tepleného rozkladu s více jak trojnásobně překročenou limitní hodnotu známek nepřijatelné stupně tepelného rozkladu.
Při hodnocení vzorků inspekce analyzovala, jestli vykazují jeden či více ukazatelů tepelného rozkladu dle přílohy č. 1 vyhlášky č. 121/2023 Sb. a není tedy jejich užití možné při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh. Došlo na senzoriku (vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků aj.), stanovení obsahu tzv. polárních Látek (TPM) a u vybraných fritovacích olejů také k laboratornímu stanovení polymerních triacylglycerolů (PTG).
SZPI zároveň kontrolovala, zda se podniky řídí správnou fritovací praxí a jestli dodržují hygienické požadavky na fritézy. U 8 provozoven poté uložila opatření s ohledem na nedodržení hygienických požadavků na zařízení stanovených v příloze II, kapitoly V nařízení (ES) č 852/2004.
Pozitivní konstatování – v porovnání s výsledky kontrol v předchozích 4 letech můžeme sledovat mírné zlepšení (pozn. tehdy se nevyhovující parametry objevili až u 17 % hodnocených fritovacích olejů).