Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.

Ministerstvo kultury zařadilo pivní kulturu v České republice na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. V budoucnu tak můžeme usilovat o její zápis na světový seznam UNESCO.

Někteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.

Vyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.

Pro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.

Na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se v letošním roce uskutečnila v Itálii, prezentoval výrobce šumivých vín Bohemia Sekt 7 vzorků a podařilo se mu získat 5 zlatých a 1 stříbrnou medaili.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.

Poptávka po alternativním stravování je u nás na vzestupu a tuto skutečnost nenechali bez povšimnutí provozovatelé restaurací. Dle výsledků průzkumu Barometr FOOD, jež mapuje stravovací návyky Čechů, až 94 % restaurací uvedlo, že do svého jídelního lístku zařazují zeleninové či bezmasé varianty pokrmů. Více jak polovina (57,1 %) má v nabídce také 1-2 bezlepková jídla.

V loňském roce se díky suchu a neúrodě vyšplhaly ceny olivového oleje na rekordní úroveň. Ve Španělsku, které je jeho největším producentem, se ceny od roku 2020 zvýšily až o 225 %. Tamní výrobci však přináší pozitivní zprávy – letos očekávají dobrou úrodu a pokles cen.