Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

V sobotu se uskutečnilo podzimní kolo celorepublikové Sbírky potravin. Podařilo se vybrat 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Už nyní se jedná o vůbec nejvyšší množství darů. Až do 21. listopadu navíc mohou lidé věnovat potraviny a drogerii prostřednictvím on-line nákupů. Očekává se, že konečný výsledek překročí hranici 700 tun.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikla akci zaměřenou na doplňky stravy pro kloubní výživu. Polovina odebraných vzorků klamala spotřebitele s ohledem na skutečné složení.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.

Zájem o alternativní potraviny mezi tuzemskými spotřebiteli stále roste. Při volbě hrají roli zejména cena a chuť.

Od července postupně začne fungovat 150 výdejních míst potravinové pomoci. Kamenné či pojízdné výdejny, kam si budou moci lidé přijít vyzvednout potraviny, najdete v každém krajském městě. Pomoc lidem v nouzi se tak stane efektivnější.

Vysoké ceny potravin přiměly značnou část lidí sáhnout po levnějších a rychlejších jídlech. Na to reagují řetězce a rozšiřují nabídku hotovek. Některé z nich dokonce nesou podpis známých šéfkuchařů. Výživoví poradci však upozorňují na možná úskalí v souvislosti se zdravím či s omezením pestré stravy.

Za posledních 10 let vzrostla spotřeba sýrů v České republice o 1,5 kg na současných 14,4 kg sýra na osobu za rok.

Většina spotřebitelů volí klasické „bílé“ pečivo z pšeničné mouky, přestože na trhu je dostupný také značný sortiment výrobků z žitné mouky, která lidskému organismu nabízí mnoho pozitiv.

Vysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.