Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Články v sekci Kvalita

Počet podniků zapojených do Českých cechovních norem roste

Logem „Vyrobeno podle České cechovní normy“ se pyšní 1858 produktů od 194 firem. V roce 2019 se o označení zajímalo 109 společností, což představuje meziroční nárůst o cca 80 %.

Výrobci vysokoproteinových potravin neklamou

Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřená na shodu obsahu bílkovin ve vysokoproteinových potravinách s deklarací na obalu přinesla velmi uspokojivé výsledky.

Zavedení Nutri-Score má své zastánce i odpůrce

Pro jednodušší značení potravin formou tzv. Nutri-Score systému se přiklání odborníci na výživu. Myslí si, že systém lidem usnadní výběr zdravějších potravin a zároveň vyvine tlak na výrobce, aby se snažili měnit složení potravin k lepšímu. Ministerstvo zemědělství ČR je však jiného názoru.

Problémy potravinových bank

Potravinovým bankám v krajích chybí zásoby. Jednou z příčin je i zrušení jarní sbírky. Požadavky na výdej přitom stále rostou.

Trend – vylepšování složení výrobků

Výrobci i obchodní řetězce neúnavně pracují na úpravách svých produktů a to tak, že se snaží snížit negativně vnímané složky potravin, např. cukry, sůl či tuky. Impulsem je stále se zvyšující zájem o zdravější alternativy ze stran spotřebitelů i kritika stravovacích návyků Čechů obecně.

Pravý čas ochutnat zvěřinu

Projekt Z lesa na stůl, jež společnými silami připravily Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, má za úkol přivést lidi ke konzumaci zvěřiny. Už od minulého týdne si na 65 prodejních místech můžete koupit jelení, dančí, srnčí, mufloní, bažantí, koroptví, zaječí či kančí maso.

Léčebná síla borůvek

Borůvky obsahují plno vitamínů a jiných prospěšných látek. Věděli jste, že pomáhají posílit paměť a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění?

Řepku na polích vystřídal mák

V loňském roce jste na polích viděli převážně žlutou barvu řepky, letos ji vystřídaly bílé makové sukénky. Není divu, neboť Česká republika je světovou velmocí v jeho pěstování.

Plzeňský kraj podporuje regionální potraviny

Za účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.

Sklady vajec zejí prázdnotou

Chovatelé slepic mají vyprodané sklady vajec. Za zvýšenou spotřebou posledních týdnů tentokrát nestojí blížící se Velikonoce. Lidé pobývají v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru více doma a více pečou i vaří.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder