Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Vysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.

Projekt Máme to na talíři a není nám to jedno má za úkol reformu školního stravování. Roli odborného koordinátora převzal Státní zdravotní ústav (SZÚ), jakožto odborná příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví.

Pediatři se v současné době často setkávají s výrazným nárůstem obezity u dětí. Přestože si často nadváhu spojujeme zejména s nadměrným příjmem cukru, úzce s ní souvisí i značné množství soli v naší stravě. Pojídání přesolených pokrmů a pochutin způsobuje, nejen u dětí, pocit žízně, který pak velmi často řešíme pitím slazených nápojů.

V letošním podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin se vybralo 526 tun potravin a 58 tun drogistického zboží.

Rok 2022 přinesl rekordní počet lahví Svatomartinského vína a předčil veškerá očekávání. Na trh jich totiž putovalo 2 460 000, nejvíce v celé historii.

Otazníků ohledně kvality polských potravin se objevuje stále více. Aktuálně se řeší kauza přimíchávání technického oleje do krmiv drůbeže. Čeští drůbežáři se od podobných praktik distancují. Navíc jsou pod pravidelným dohledem Státní veterinární správy (SVS) a dalších dozorových orgánů. Stojí si za špičkovou kvalitou a bezpečností tuzemského drůbežího masa a vajec.

V České republice vyhazují potraviny zejména domácnosti. Dobrá zpráva je, že se neustále zlepšujeme a potravinami plýtváme méně než v minulosti.

Malá provozovna v Prachaticích se může pyšnit nejchutnějšími marmeládami světa. Autorka receptu Josefína Růžičková, prodávající své produkty pod značkou Rose Garden, již poněkolikáté obhájila jedinečnost svých produktů v nejuznávanější soutěži svého druhu, Great Taste Awards.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v rámci svých kontrola zaměřila na ověření obsahu kyseliny listové v doplňcích stravy. Hodnotila shodu skutečného a výrobcem deklarovaného množství. Čekalo ji milé zjištění.