Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Články v sekci Kvalita

Rekordní výtěžek podzimního kola Sbírky potravin

V sobotu se uskutečnilo podzimní kolo celorepublikové Sbírky potravin. Podařilo se vybrat 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Už nyní se jedná o vůbec nejvyšší množství darů. Až do 21. listopadu navíc mohou lidé věnovat potraviny a drogerii prostřednictvím on-line nákupů. Očekává se, že konečný výsledek překročí hranici 700 tun.

Výsledky kontrol doplňků stravy určených pro kloubní výživu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikla akci zaměřenou na doplňky stravy pro kloubní výživu. Polovina odebraných vzorků klamala spotřebitele s ohledem na skutečné složení.

Většina školních jídelen pokrmy přesoluje

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.

Alternativní potraviny na vzestupu

Zájem o alternativní potraviny mezi tuzemskými spotřebiteli stále roste. Při volbě hrají roli zejména cena a chuť.

Potravinové banky chystají síť výdejen

Od července postupně začne fungovat 150 výdejních míst potravinové pomoci. Kamenné či pojízdné výdejny, kam si budou moci lidé přijít vyzvednout potraviny, najdete v každém krajském městě. Pomoc lidem v nouzi se tak stane efektivnější.

Hotovky pro Čechy představují jeden z nástrojů šetření

Vysoké ceny potravin přiměly značnou část lidí sáhnout po levnějších a rychlejších jídlech. Na to reagují řetězce a rozšiřují nabídku hotovek. Některé z nich dokonce nesou podpis známých šéfkuchařů. Výživoví poradci však upozorňují na možná úskalí v souvislosti se zdravím či s omezením pestré stravy.

Na sýrech si pochutnáváme častěji než v minulosti

Za posledních 10 let vzrostla spotřeba sýrů v České republice o 1,5 kg na současných 14,4 kg sýra na osobu za rok.

Přednosti žitného pečiva

Většina spotřebitelů volí klasické „bílé“ pečivo z pšeničné mouky, přestože na trhu je dostupný také značný sortiment výrobků z žitné mouky, která lidskému organismu nabízí mnoho pozitiv.

Celozrnné mouky Babiččina volba ponesou značku Klasa

Vysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.

Potraviny nesoucí ocenění KLASA a Regionální potravina i ty vyrobené podle české cechovní normy nezklamaly

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder