Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Spotřebitelé mění preference: více sahají po kvalitnějším pečivu

Po tříletém období nejistoty v pekařském oboru se trh stabilizoval. Lidé už při nákupu nehledí pouze na cenu, ale upřednostňují kvalitu. Klasický konzumní chléb ustupuje, zákazníci častěji volí poctivě připravené řemeslné pečivo.
Spotřebitelé mění preference: více sahají po kvalitnějším pečivu

„Stále víc se prodávají chleby s vyšší přidanou hodnotou. Klesá podíl konzumních chlebů, kterých se před třemi lety prodávalo až 90 procent z celkové produkce, teď je to nějakých 60 procent a jde to dolů. Malé i velké pekárny začaly produkovat řemeslné chleby, dělají menší šarže a široké portfolio,“ uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Tuzemský sortiment se podle něj začíná přibližovat pekárnám v Rakousku či Bavorsku. „Přestal krach pekáren, dochází k majetkovým přesunům, objevují se finanční skupiny, které pekárny skupují a majetková struktura se mění. Ale hlavní sdělení je, že se vracíme k dobré pekařině, už to není o tom, kdo udělá levnější rohlík, kdo udělá levnější Šumavu,“ prohlásil.

Rozdílné preference dle Hlavatého má mládež. „Mladí lidé spíš dávají přednost bílému pečivu, víc jedí rohlíky, mají rádi hamburgery,“ dodal na závěr.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder