Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Podniky mění přístup: novým standardem je neplýtvat

Před pár lety v Brně vznikl nenápadný studentský projekt, dnes je z něj iniciativa s evropským přesahem a mimořádným růstem. Mluvíme o platformě Nesnězeno, jež propojuje kavárny, restaurace a další stravovací provozy s lidmi, kteří jsou ochotni zachránit kvalitní, nicméně nadbytečné jídlo.
Podniky mění přístup: novým standardem je neplýtvat

Zakladatel a výkonný ředitel Nesnězeno Jakub Henni uvedl, že ke konci roku 2024 s platformou spolupracovalo cca tisíc podniků. V meziročním porovnání se jedná o více než dvojnásobný nárůst. A počet partnerů nadále stoupá, v současné chvíli se pohybuje okolo 1800.

Už dávno se nezapojují pouze bistra a kavárny. Své přebytky nabízí také hotely či maloobchodní řetězce. Z těch velkých spolupráci potvrdil Penny Market a další jsou dle Henniho v jednání.

Aplikaci Nesnězeno si prozatím stáhlo přes 1,1 milionů lidí, z nichž výraznou většinu (75 %) tvoří ženy. Od roku 2018, kdy projekt vznikl, se skrze platformu prodalo více jak 1200 tun potravin (tzn. cca 1,2 milionu jednotlivých balíčků).

V dnešní době, kdy plýtvání potravinami představuje zásadní společenské a ekologické téma, lze Nesnězeno považovat nejen za chytré technologické řešení, ale také za důkaz, že v Česku se z ochoty zachraňovat jídlo stává běžná součást každodenního života.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder