Mimořádná kontrolní akce „Vejce 2018“

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy, informuje: „Veterinární inspektoři se při kontrolách, které letos probíhají od 14. 3. do 30. 3. 2018, soustřeďují především na zdravotní nezávadnost vajec, ale také na jejich správné označování. Kontroly se dotýkají dovážených vajec ze zahraniční, ale rovněž vajec domácí provenience. Státní veterinární správa kontroluje zejména balírny a třídírny a rovněž tak zvaná místa určení, kam přijíždějí zásilky z členských zemí EU.“
Vajíčka k Velikonocům neodmyslitelně patří, a proto v tomto období logicky roste poptávka po nich. Zákazníka by mělo nejvíce zajímat jejich minimální datum trvanlivosti (pozn. dle platných norem je to maximálně 28 dní po snášce), které nalezne na obalu. Do prodeje mohou jít vejce nejpozději 7 dní před označeným datem minimální trvanlivosti. Důležité je také vědět, jak vejce správně uchovávat, a sice ve stabilní teplotě v rozmezí +5 až +15 stupňů Celsia. Již uvařená a obarvená vejce spadají do kategorie vaječných výrobků nebo výrobků z vajec a dobu minimální trvanlivosti i podmínky pro jejich uskladnění určuje výrobce ve shodě se zákonem o potravinách.