Pravý čas ochutnat zvěřinu
Češi milují maso. Průměrná spotřeba činí více než 80 kilogramů na osobu za rok. V porovnání s jinými zeměmi však zvěřinu jíme pouze velmi zřídka (pozn. ročně připadá na člověka zhruba 1 kg).
„Že je maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě nedostupné a drahé, je mýtus, který státní lesníci právě vyvracejí. Dodáme lidem z lesa na stůl maso v bio kvalitě, s jasným původem a cenou srovnatelnou s produkcí masa hospodářských zvířat,“ uvedl Josef Vojáček generální ředitel Lesů ČR. „Chceme také lidem ukázat, že se přípravy zvěřiny v kuchyni nemusí bát. Doporučíme řadu receptů od našich lesníků, ale i kuchařů z podnikových restaurací, kteří rozptýlí všechny obavy,“ prohlásil Petr Král šéf Vojenských lesů a statků ČR.
Zvěřina má sice specifickou chuť, nicméně také méně tuku a nemusíte se obávat ani její přípravy – rozhodně nepatří mezi komplikované. Lesní správy a zvěřinové závody nyní nabízí výše zmíněné druhy masa. „Regionálně se mohou ceny i nabídky lišit. Nejvíce lidé zaplatí za srnčí maso a dále za jelena či daňka. Nejlevněji nakoupí kančí,“ dodávají Lesy ČR. Pro zajímavost srnčí pořídíte v rozmezí 70 až 90 Kč za kilogram, kančí je pak cca o polovinu levnější.
Zvěřina se prodává čerstvá a neopracovaná, tzn. v kůži nebo peří. Dostupnost jednotlivých druhů je závislá na době lovu. Máte-li o maso zájem, kontaktujte vybrané prodejní místo (https://www.zlesanastul.cz/mapa/), poptejte se a následně si jej zamluvíte skrze objednávkový formulář.