Preferováním „meníček“ jsme v Evropě unikátní
V porovnání s většinou Evropanů v průměru zaplatíme za stravování méně, nicméně tuzemští strávníci příliš nehledí na vyváženost jídelníčku, poukazují experti.
“Co se týče zdravého stravování, Češi během oběda obvykle přenechají iniciativu restauracím, jejichž nabídce velmi důvěřují. Denní menu jim v tomto ohledu zpřístupňuje kvalitní teplé jídlo za výhodnější cenu. Obliba denních nabídek ale odhaluje i další, ne zcela pozitivní trendy,” prohlásila členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková. Podle ní bychom na úkor praktičnosti neměli zanedbávat dopady na své zdraví a pohodu a na oběd, který je v našich končinách považován za nejdůležitější jídlo dne, bychom si měli ponechat dostatek času. Spěchu a úspoře času totiž mnohdy podřizujeme i samotnou volbu restaurace, neboť ve 3 ze 4 případů hraje roli i to, jak daleko od místa pracoviště nebo kanceláře se stravovací podnik nachází.
“V západních a středomořských regionech je méně obvyklé, aby kvalita nebo množství potravin bylo tou první položkou, na které lidé v době krize začnou šetřit. Zdravá a vyvážená strava je zkrátka v jejich hodnotovém žebříčku mnohem výše. Češi si tuto důležitost uvědomují jen zřídka. S ohledem na stále rostoucí obezitu populace včetně dětí a vysoký podíl civilizačních chorob spojených se špatnými stravovacími návyky je potřeba o tom mluvit mnohem hlasitěji než doposud,” dodal viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.