Přestože zákon neexistuje, prodej hub má svá pravidla
U nás si lze z lesa odnést libovolné množství plodin, narozdíl např. od Itálie či Francie, kde je v některých regionech houbaření regulováno licencemi. Pokud si ale chcete prodejem hub přilepšit skrze stánkový prodej existují určitá pravidla.
Předně musíte být držitelem platného osvědčení o zkoušce ze znalosti hub. Které druhy lze prodávat naleznete ve vyhlášce č. 397/2021 Sb., v příloze 15. U nabízeného zboží nesmí chybět český název houby a doba použitelnosti. Jednotlivé kusy musí být očištěné bez příměsí a nečistot a mít pevnou konzistenci. Houbu lze rozdělit, avšak maximálně jedním řezem, přičemž musí zůstat spojen klobouk s tření (nohou). Plodnice nesmí být přestárlé, plesnivé, zapařené či nadměrně vlhké. Důležité je také dodržování teplot při přepravě i skladování, a to v rozmezí 0 - 10 °C, jinak by se v nich mohly začít vytvářet látky negativně působící na lidský organismus.
Samozřejmě platí i veškeré „obecné“ podmínky pro stánkový prodej, tzn. dodržovat hygienické požadavky a požadavky na bezpečnost potravin, mít vypracovanou dokumentaci HACCP a splnit oznamovací povinnost.
Kontrola prodejců hub spadá do kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce.