Pro závažné hygienické prohřešky SZPI zavřela letos už 105 provozů

Za první pololetí tohoto roku uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) celkem 105 provozů, nejčastěji restaurace a provozovny veřejného stravování. Inspektoři uložili zákaz užívání prostor přímo na místech v 47 případech. Hlavním důvodem byl zanedbaný úklid, jako silná vrstva mastnoty a prachu, odpadky i plíseň. V loňském roce inspekce uzavřela za první půlrok přes 130 provozoven, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Zaměstnanci opakovaně zanedbávali úklid, což se projevilo na silné vrstvě mastnoty, prachu a zbytků jídla na podlaze. Nekončící špína a hnijící jídlo bylo i na kuchyňských zařízeních, podlaze i skladu potravin. Hlavním důvodem k uzavření byla plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadků a podobné porušení závažných hygienických předpisů.
Podobné problémy se vyskytují i u některých maloobchodních prodejců, jako jsou supermarkety, večerky a další menší obchody. Kontroloři jich celkem uzavřeli 46. Inspekce nacházela potraviny okousané hlodavci a dlouhodobě zanedbaný úklid, to vedlo k nejčastějším příčinám uzavření obchodu.
Inspekce zahájila v důsledku nedodržení závažných hygienických předpisů s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty. K neutuchajícím stávajícím výsledkům bude inspekce v kontrolách nadále intenzivně pokračovat i ve druhé polovině roku 2016, uvedl Kopřiva.