Prozatímní bilance kontrol burčáku
Odebrané vzorky putovaly do brněnské laboratoře a jejich analýza je zaměřená především na množství přidané vody a cukru. Současně se pomocí metody analýzy izotopů uhlíku, vodíku a kyslíku zkoumá, jestli použité hrozny skutečně pochází z České republiky. Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva uvedl, že na výsledky laboratorních rozborů se v některých případech čeká až šest týdnů. Nevylučuje tedy, že další chyby se mohou ještě objevit.
Další prohřešek zjistili inspektoři na provozovně ve foyer metra I. P. Pavlova v Praze, týkal se nesprávného značení. Cedule lákala na „burčák bílý nápoj z maďarských hroznů“. Podle platné legislativy však za burčák lze označit pouze nápoj z českých a moravských surovin.
Sankce hrozí i prodejcům, kteří nabízí zahraniční částečně zkvašený mošt pod alternativou názvu burčák, např. Burčáááák. Výše pokuty se v závislosti na závažnosti může pohybovat v rozmezí desítek tisíc (u lehčích případů) až po 50 milionů Kč (při nebezpečných či zdraví ohrožujících nálezech).