Prozatímní výsledky kontrol zmrzlin a ledů určených do nápojů
Do 31. července letošního roku pracovníci SZPI vyhodnotili 64 vzorků zmrzlin, přičemž 19 z nich (tj. téměř 30%) nevyhovělo hygienickým požadavkům. Laboratoř ve vzorcích odhalila nadlimitní množství bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Nejpravděpodobněji se do zmrzliny dostaly díky nedokonalé sanitaci výrobního zařízení či kontaminací vstupní suroviny, kterou provozovatel mnohdy hodnotí pouze vizuálně. Další příčinou může být i nedostatečné proškolení personálu. U točených zmrzlin pak často hraje roli i nežádoucí praxe, kdy se neprodaná zmrzlina na konci dne nezlikviduje, ale uchová a následující den se vrací zpět do stroje.
Co se týče ledů do nápojů, tak za stejné období inspektoři SZPI znají výsledky 21 rozborů. Porušení zdravotních či hygienických limitů bylo prokázáno v 9 případech (tj. skoro 43%). Ke sledovaným parametrům patřily bakterie Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoky, koliformní bakterie a bakteriální kolonie. Hlavním důvodem kontaminace bývá nedostatečná hygienická praxe při výrobě a absence průběžné dezinfekce samotného výrobníku.
Z výše uvedeného vyplývá, že mnoho provozovatelů si stále neuvědomuje rizika související s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji daného sortimentu. Na druhou stranu podíl nevyhovujících vzorků nelze použít paušálně pro celý trh, neboť SZPI prověřuje zejména provozovny, kde problém očekává.
V místech, kde inspekce odebrala závadné vzorky, došlo k zákazu užívání zařízení (např. zmrzlinového stroje, výrobníku ledu, aj.). Provozovatel musí provést jeho řádné čištění a následně nechat vzorek otestovat v akreditované laboratoři. Teprve v případě vyhovujícího výsledku analýzy dostane povolení zařízení zase používat. Provinilce navíc čeká správní řízení o uložení sankce.