Rok 2021 z pohledu potravinářské inspekce
Celkem provedla inspekce 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů. Z toho 28 893 kontrol připadlo na provozovny maloobchodního prodeje, 10 030 vstupů vykonala ve výrobě potravin, 8 911 vstupů se týkalo provozoven společného stravování, ve 2 360 případech navštívila velkosklady, v 1 160 případech prvovýrobu a zbylých 2 035 kontrol se odehrálo na ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech aj.
Dohromady SZPI shledala 3 202 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků, což činí zhruba 24 % hodnocených vzorků.
Nejčastější pochybení s ohledem na zemi původu inspektoři zjistili u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, kde požadavkům národních nebo evropských předpisů nevyhovělo 26,8 % hodnocených šarží potravin. U zemí EU se jednalo o hodnotu 19,8 % a s podílem 16,2 % nevyhovujících zjištění si nejlépe vedla produkce tuzemských výrobců.
V rámci provozoven společného stravování (pozn. restaurace, pivnice, bistra, bary, cukrárny atp.) SZPI 1 878x konstatovala pochybení či porušení předpisů, tzn. cca u každé páté kontroly. 26 % kontrolovaných provozoven nevyhovělo (1632 případů) v parametru správné hygienické praxe. V porovnání s lety 2015-2020 vyznívají současné výsledky z tohoto segmentu lehce pozitivně. Stále je však nelze považovat za uspokojivé, a proto jej SZPI i nadále bude bedlivě sledovat.
Loni bylo pravomocně ukončeno 2 407 správních řízení vedených s provozovateli potravinářských podniků, přičemž celková výše uložených pokut se vyšplhala na 90 248 500 Kč. SZPI za rok 2021 uložila 11 285 zákazů uvádění potravin, v celkové hodnotě 58 828 714 Kč, do oběhu.