Seznamte se s proseccem
Prosecco se vyrábí z hroznů odrůdy Glera v geograficky striktně vymezené oblasti - v severní Itálii v kraji Veneto a Friuli Venezia Giulia. V roce 2009 totiž italská vláda udělila výsadní právo užití názvu „prosecco“ pro šumivá vína, která pochází z tamních vinic. Vína odjinud tuto značku používat nesmí.
Dle tlaku v láhvi rozlišujeme dva základní druhy prosecca - spumante a frizzante. Spumante se pyšní dlouhotrvajícím jemným perlením, přičemž láhev uzavírá typická korková zátka ve tvaru hříbku. Frizzante mívá zpravidla kratší perlení a láhev je nejčastěji vybavena šroubovým uzávěrem.
Občas můžete narazit na tzv. tiché prosecco (bez bublinek), a to pod názvem „tranquillo“. Vyrábí se však pouze ve speciálních edicích.
Podle zbytkového cukru se prosecco dělí na Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry. Příznivci suchých variant by měli sáhnout po prvních dvou z výše jmenovaných. Máte-li v oblibě sladší kousky vybírejte mezi Extra Dry, kde se zbytkový cukr pohybuje mezi 12 až 17 gramy/litr, či Dry se zbytkovým obsahem cukru v rozmezí 17 až 32 gramů/litr.
Při výběru prosecca se můžete setkat s následujícími značkami: DOC (prozrazuje, že prosecco pochází z vinic na severu Itálie), DOCG (toto prosecco musí být výhradně z vyhlášené oblasti Conegliano-Valdobbiadene a navíc prochází přísnými kontrolami kvality), DOCG Rive (opět prosecco z oblasti Conegliano-Valdobbiadene, nicméně DOCG Rive pochází ze strmých svahů a hrozny se tu sbírají ručně) a DOCG Superiore di Cartizze (absolutní špička; pochází z nejstrmějších svahů oblasti Conegliano-Valdobbiadene, a sice San Pietro di Barbozza, Santo Stefano nebo Saccol).
Region Valdobbiadene, které je dokonce zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, lze nazývat domovem nejlepšího prosecca. Sídlí zde také známé vinařství, které roku 1887 založil Francesco Mionette. A právě someliérka značky Mionetto Denisa Kolaříková poskytla pár tipů. „Při degustování byste se měli řídit třemi základními pravidly, a to vzhledem, vůní a chutí,“ radí. Po nalití by mělo víno krásně perlit. Zrakem ověřte jeho čirost a čistotu. Při přičichnutí by měly být cítit příjemné ovocné a květnaté vůně. Celkový projev chuti by pak měl korespondovat s tím, co jste cítili při přičichnutí. Prosecco skladujte vleže, v tmavém prostředí, při teplotě 4 až 6 stupňů Celsia. Před konzumací láhev nechte nachladit alespoň 24 hodin a prosseco podávejte ve sklenici tulipánového tvaru. „Tento druh sklenic umožní postupné uvolňování aromat z vína a perlení díky kónickému zaoblenému tvaru neuniká tak rychle. Tím se prodlužuje i ideální doba konzumace,“ uvedla Kolaříková.