Švýcaři umějí vyrobit čokoládu bez špetky přidaného cukru
Nová technika se zakládá na využití bílé sladké slupky kakaového bobu. Ta obsahuje cukr, jež se přemění na prášek a čokoláda se jím přirozeně osladí. Doposud přitom kakaová slupka představovala odpad při výrobě čokolády a většinou se vyhazovala.
Prvním produktem vyrobeným podle nového receptu má být tyčinka Kitkat určená pro japonský trh. Uvedení výrobku ze 70procentní čokolády a bez přidaného cukru je plánováno na letošní podzim. Známá cukrovinka tak bude obsahovat o 40 procent méně cukru (pozn. doposud se v jednom balení nacházelo 12,3 gramů cukru) než obdobné tyčinky s přidaným cukrem.
V budoucnu chce společnost uplatnit patentovanou technologii i při výrobě mléčné a bílé čokolády. Další země by se s novinkou mohly seznámit již v příštím roce. Nestlé tak reaguje na zájem spotřebitelů o zdravější jídla a nápoje.
Kromě čokoládových tyčinek Kitkat v dílně Nestlé vznikají například káva Nescafé a Nespresso, cereálie Nesquik, kořenící směsi Maggi či dobroty pro domácí mazlíčky prodávané pod značkami Purin-Pro Plan a Friskies. V Čechách do koncernu spadají továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov známé výrobky Orion, Studentská pečeť, Margot, Kofila, Bon Pari, Jojo a Lentilky.