Upozornění pro prodejce vánočních kaprů: nezapomeňte na včasnou registraci
Registrace se provádí výhradně skrze on-line formulář, který naleznete na webu SVS. Každý prodejce je navíc povinen seznámit se s požadavky na prodejní místo, pravidly pro prodej živých ryb a doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji (pozn. informace jsou taktéž dostupné na svscr.cz).
V rámci kontrol se inspektoři standardně zaměří na nedostatky v souvislosti s hygienou prodeje a administrativou, prohřešky v oblasti welfare zvířat, klamání spotřebitelů, resp. zneužívání chráněného zeměpisného označení Třeboňský kapr či chráněného označení původu Pohořelický kapr, nebo pravdivost značení tzv. Omega3kapra, jehož maso by mělo obsahovat vyšší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Nově si také ohlídají dodržování opatření s ohledem na výskyt koronaviru SARS-CoV-2, zejména používání ochranných prostředků dýchacích cest a dodržování dostatečných odstupů (pozn. platí pro prodejce i zákazníky).
Prioritně se veterináři budou věnovat stánkařům, u kterých v předchozím roce zjistili pochybení, a nováčkům. Loni před Vánocemi pracovníci SVS zkontrolovali skoro tisíc prodejních míst. Závadu objevili zhruba ve čtyřech procentech případů.