Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Většina školních jídelen pokrmy přesoluje

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.
Většina školních jídelen pokrmy přesoluje

Hygienická služba v ČR už v dubnu přišla s informací, že monitoring probíhající ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal, že pouze 11 % z nich dodržuje standardy doporučené Světovou zdravotnickou organizací.

Češi podle Svrčinové mají ve zvyku solit více, než je potřeba. Spousta lidí jídlo solí ještě, než ho vůbec ochutná. Jestliže děti budou konzumovat velmi slaná jídla už v nízkém věku, bude tomu tak i v dospělosti. „Ve většině školních kuchyní se sůl vůbec neváží, solí se podle chuti, takže dávka soli v mnoha případech závisí na tom, na co jsou kuchařky zvyklé,“ uvedla. Další potíž vidí v tom, že školní kuchyně neumí při dochucování nahradit sůl třeba bylinkami či kořením.

Doplnila, že v jednom roce nelze navštívit všechny školní jídelny, neboť na našem území funguje bezmála 9000 školních kuchyní a obdobných zařízení. Svrčinová dále upozornila, že hygienici se v rámci kontrol nezřídka dozvěděli, že školní jídelny vaří z ekonomických důvodů i pro externí strávníky a přes víkendy jejich prostory využívají cateringové firmy.

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (mj. přednostka pracoviště preventivní kardiologie v pražském IKEM) prohlásila, že v povědomí o správném stravování máme značné mezery. Strava je přitom součástí léčby i závažných nemocí a její vliv se často podceňuje.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder