Zkušební metodika pro srovnávání kvality potravin je v provozu

Metodiku vypracovalo Společné výzkumné středisko, které je útvarem Evropské komise určeným pro sdílení vědeckých poznatků. Proces formování metodiky trval téměř rok, neboť pověření k tomuto úkolu středisko obdrželo v červnu 2017. Komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowska prohlašuje: „Všichni evropští spotřebitelé mají nárok na spravedlivé podmínky na jednotném trhu. Společná metodika, kterou jsme vytvořili společně s členskými státy, organizacemi spotřebitelů a aktéry z potravinářského dodavatelského řetězce, pomůže na základě důkazů objasnit problematiku odlišného složení potravinářských produktů téže značky v celé Evropě.“ Podobný pohled na věc má i česká komisařka Věra Jourová, která říká: „Jednotný trh nemůže být trhem s dvojím standardem. Všichni občané EU musí mít pocit, že se s nimi zachází stejným způsobem a že jim jsou poskytovány férové a jasné informace o výrobcích, které kupují. Nesmí být klamáni podobnými obaly. Vyzývám všechny vnitrostátní orgány, aby tuto metodiku v nadcházejících měsících používaly, a tím se tyto praktiky ukončily.“
Zkušební verze metodiky má pomoci zjistit, jestli jsou potravinářské výrobky uváděny na trh dle platných právních norem Evropské unie. V současné době probíhá její celoevropská testovací propagační akce, která má za cíl posbírat údaje o rozsahu problému dvojí kvality a přinést praktické informace pro orgány, jež se zabývají podvodnými praktikami. Směrodatné výsledky se očekávají do konce letošního roku.


EU znovu zvažuje daň na sladkosti. Výrobci protestují
Téměř 400 kg potravin neznámého původu v pražském řeznictví
Ceny vánočních kolekcí i letos překvapují – a ne v dobrém


