Zkušební metodika pro srovnávání kvality potravin je v provozu
Metodiku vypracovalo Společné výzkumné středisko, které je útvarem Evropské komise určeným pro sdílení vědeckých poznatků. Proces formování metodiky trval téměř rok, neboť pověření k tomuto úkolu středisko obdrželo v červnu 2017. Komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowska prohlašuje: „Všichni evropští spotřebitelé mají nárok na spravedlivé podmínky na jednotném trhu. Společná metodika, kterou jsme vytvořili společně s členskými státy, organizacemi spotřebitelů a aktéry z potravinářského dodavatelského řetězce, pomůže na základě důkazů objasnit problematiku odlišného složení potravinářských produktů téže značky v celé Evropě.“ Podobný pohled na věc má i česká komisařka Věra Jourová, která říká: „Jednotný trh nemůže být trhem s dvojím standardem. Všichni občané EU musí mít pocit, že se s nimi zachází stejným způsobem a že jim jsou poskytovány férové a jasné informace o výrobcích, které kupují. Nesmí být klamáni podobnými obaly. Vyzývám všechny vnitrostátní orgány, aby tuto metodiku v nadcházejících měsících používaly, a tím se tyto praktiky ukončily.“
Zkušební verze metodiky má pomoci zjistit, jestli jsou potravinářské výrobky uváděny na trh dle platných právních norem Evropské unie. V současné době probíhá její celoevropská testovací propagační akce, která má za cíl posbírat údaje o rozsahu problému dvojí kvality a přinést praktické informace pro orgány, jež se zabývají podvodnými praktikami. Směrodatné výsledky se očekávají do konce letošního roku.