Značka Regionální potravina slaví první významné kulaté výročí

Aby výrobek získal toto prestižní ocenění, je třeba, aby splňoval hned několik podmínek: jeho výroba musí probíhat v konkrétním regionu, podíl místních surovin musí činit minimálně 70%, hlavní surovina musí být 100% tuzemského původu a především je třeba, aby zvítězil v krajské soutěži.
Jednou ročně se totiž ve 13 krajích České republiky koná soutěž, na jejímž základě se logo Regionální potraviny uděluje. Zúčastnit se jí mohou pouze malé a střední firmy (do 250 zaměstnanců). Soutěží se v devíti kategoriích (masné výrobky tepelně opracované; masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy; sýry včetně tvarohu; mléčné výrobky ostatní; pekařské výrobky včetně těstovin; cukrářské výrobky včetně cukrovinek; alkoholické a nealkoholické nápoje; ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě; ostatní). Z každé z nich pak vzejde jeden vítěz, který si ocenění může užívat po dobu čtyř let.
Komise hodnotitelů u výrobků posuzuje inovativnost, senzorické vlastnosti, využité materiály a suroviny, způsob výroby, design výrobku, aj. Ocenění jako takové potom uděluje ministr zemědělství a do administrativy jej zavádí Státní zemědělský fond. Zájem o možnost nést logo Regionální potraviny každoročně roste. Pro srovnání můžeme uvést, že v prvním ročníku (pozn. v roce 2010) bylo do soutěže přihlášeno 927 produktů od 318 výrobců a soupeřilo se v šesti kategoriích. V loňském roce už se jednalo o 1495 výrobků od 416 různých žadatelů a počet kategorií se v průběhu let zvýšil na nynějších devět. V současné době na trhu nalezneme 411 oceněných potravin a to od 325 odlišných výrobců.
Díky osvětě spotřebitelů lze konstatovat, že nyní se zákazník orientuje spíše na kvalitu a čerstvost. Cena už nehraje hlavní roli, jak tomu bylo dříve. A určitá prestiž, záruka kvality, možnost odlišit se od konkurence, zviditelnit se na trhu a otevřít si nové možnosti v rámci obchodních příležitostí je to, co výrobcům propůjčuje logo Regionální potraviny. Důvěra zákazníků je pak již jen třešničkou na dortu.