Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Články v sekci Kvalita

Potraviny se značkami KLASA a Regionální potraviny potvrdily svou nadstandardní kvalitu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se opětovně zaměřila na sortiment potravin nesoucí značky kvality. Výsledky kontrol výrobků se značkou KLASA či Regionální potravina za rok 2024 potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost.

Češi díky vyhozenému jídlu přijdou ročně o tisíce korun, více plýtvají mladí

Ročně připadá na jednoho obyvatele České republiky potravinový odpad za 4 636 korun. Věková skupina 36 až 44 let vyhazuje potraviny v nejvyšší finanční hodnotě, průměr na osobu zde činí více jak 6000 Kč. Tyto skutečnosti odhalil on-line průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, který se uskutečnil v květnu letošního roku a zúčastnilo se ho 1 100 respondentů ve věku 18 až 65 let.

Jak se chováme k životnímu prostředí doma i při nákupu

V druhé polovině března uskutečnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění u spotřebitelů starších 15 let průzkum s ohledem na vliv potravin na životní prostředí a postoje k obalovým materiálům. Zúčastnilo se ho 1037 respondentů. Z výsledků mj. vyplývá, že vlastní tašku k nákupu používá 9 z 10 Čechů nebo že u pokladny stále vítězí cena.

Spotřebitelé mění preference: více sahají po kvalitnějším pečivu

Po tříletém období nejistoty v pekařském oboru se trh stabilizoval. Lidé už při nákupu nehledí pouze na cenu, ale upřednostňují kvalitu. Klasický konzumní chléb ustupuje, zákazníci častěji volí poctivě připravené řemeslné pečivo.

Samosběry jahod začaly

V Královéhradeckém kraji včera odstartovala sezona samosběru jahod. První otevřenou plantáž bylo možné navštívit ve Lhotě pod Libčany. Lidí přišlo tolik, že po pár minutách zemědělci museli další sběrače odmítat. Jahod se letos kvůli mrazům totiž urodilo málo.

Podniky mění přístup: novým standardem je neplýtvat

Před pár lety v Brně vznikl nenápadný studentský projekt, dnes je z něj iniciativa s evropským přesahem a mimořádným růstem. Mluvíme o platformě Nesnězeno, jež propojuje kavárny, restaurace a další stravovací provozy s lidmi, kteří jsou ochotni zachránit kvalitní, nicméně nadbytečné jídlo.

Tuzemští vinaři získaly na AWC Vienna 32 zlatých medailí

Z jarního kola soutěže AWC Vienna, které se koná v hlavním městě Rakouska, si vinaři z Čech a Moravy přivezli 32 zlatých a 56 stříbrných medailí. Ve hře přitom bylo 4500 vín od 1400 výrobců z 39 zemí světa.

Otevírá se diskuse o povinném uvádění původu masa v restauracích

Některé evropské státy již zavedly povinnost, případně se na ni chystají, pro restauratéry spočívající v uvádění původu jimi používaného masa. Patří sem např. Estonsko, Finsko, Francie, Slovensko či nejnověji také Švédsko. Hlavním cílem je zvýšit informovanost zákazníků. Postupem času by obdobná opatření mohla platit v celé EU.

Jarní Sbírka potravin opětovně ukázala naši soudržnost

Při jarním kole Sbírky potravin, které se uskutečnilo 26. dubna 2025, se podařilo nashromáždit 464 tun potravin a 54 tun hygienických potřeb. Ve srovnání s jarní sbírkou loňského roku se jedná o 10 % nárůst.

Noc pivovarů

Dnes se v Plzeňském kraji uskuteční historicky první Noc pivovarů. Zúčastní se jí více než 20 podniků. Pro své návštěvníky si přichystaly prohlídky, degustace, možnost diskuse se sládky, gastronomické zážitky i kulturní program.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder