Články v sekci Kvalita

Dnes se v Plzeňském kraji uskuteční historicky první Noc pivovarů. Zúčastní se jí více než 20 podniků. Pro své návštěvníky si přichystaly prohlídky, degustace, možnost diskuse se sládky, gastronomické zážitky i kulturní program.

Do roku 2027 měly být hotové přestavby obohacených klecí na voliérové chovy s větší rozlohou. Nyní Českomoravská drůbežářská unie ohlásila, že není reálné termín splnit a na trhu tak může část vajec chybět.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Spotřebitelé brzy zaznamenají nárůst cen mouky. Na vině jsou vyšší náklady za potravinářskou pšenici. Část výrobců předpokládá zdražení až o 15 %.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se pravidelně zaměřuje na jakost a bezpečnost fritovacích olejů používaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Loni pracovníci SZPI zaznamenali nevyhovující stav fritovacích olejů v každé dvanácté kontrolované provozovně, každý desátý vzorek pak označili jako přepálený.

Plán v podobě zavedení povinného označování potravin pomocí barevné škály tzv. Nutri-Score, který měl pomoci usnadnit spotřebitelům volbu zdravějších potravin, Evropská komise zrušila.

V České republice funguje sedm cukrovarů, nicméně v blízké době zřejmě dojde ke změně. Jeden ze dvou provozů rakouské firmy Agrana, která tu má skrze společnost Moravskoslezské cukrovary fabriky v Hrušovanech nad Jevišovkou a v Opavě, s velkou pravděpodobností skončí.

K inflaci v poslední době značně přispívají nápoje. Jako příklad lze uvést cenu stoprocentního pomerančového džusu, u něhož zdražila surovina kvůli suchu či chorobám pomerančovníku.

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.

Za loňskou prodejní sezónu uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 296 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), při kterých navštívila celkem 246 prodejních míst a odebrala 44 vzorků k rozboru v laboratoři.