Zmrazená versus sterilovaná zelenina

V roce 2019 se vyrobilo 26 278 tun zmrazené zeleniny a směsí, loni činila celková produkce 28 955 tun, tedy cca o 10 % více. Tuzemská produkce sterilované zeleniny se pro změnu snížila z 60 144 tun v roce 2019 na 56 690 tun za rok 2020 (pozn. více jak polovinu přitom tvoří nakládané okurky).
„Loňský pokles produkce sterilované zeleniny, a naopak nárůst výroby zmrazené zeleniny připisujeme pandemii covidu-19, kvůli které byl několik měsíců omezený provoz gastronomických zařízení. Zmrazená zelenina má větší využití při domácím vaření, kterému se řada domácností věnovala vzhledem k zavřeným restauracím ve větší míře ve srovnání s dobou před začátkem pandemie. Naopak sterilovaná zelenina se více používá v gastronomických zařízeních," uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Tento vývoj přináší určitá pozitiva. Proces výroby zmrazené zeleniny (pozn. ve srovnání se sterilovanou) je jednodušší a současně se jedná o šetrnější způsob úchovy nutričních hodnot.
Zvýšenou poptávku potvrzují také zpracovatelé. „Divize mrazené zeleniny společnosti Agro Jesenice může potvrdit nárůst zhruba o 20 až 25 procent," prohlásil její generální ředitel Josef Kubiš. Nejvyšší oblibě se podle něj těší špenát, hrášek, kukuřice, mrkev, kapusta, květák a paprika.
Výše popsaný trend zřejmě potrvá i nadále. Situace je však nyní stabilizovaná a další dramatické nárůsty se neočekávají.