Všechny aktuality

Podle nového nařízení, které schválil Evropský parlament, se výrazem „maso“ budou moci označovat pouze produkty pocházející z původně živých zvířat. Účinnost opatření se očekává od příštího roku po schválení Radou EU.

Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v tržní síti odhalila masné konzervy s nižším obsahem masa, než deklaroval výrobce na etiketě – a to bezmála o 20 %.

Na evropské cukrovary doléhá kombinace levných dovozů ze zemí mimo EU, přísnějších klimatických požadavků a klesající poptávky. V posledních měsících oznámilo ukončení výroby pět závodů, včetně jednoho v Čechách.

Ve vietnamské tržnici VINAMO v Brně-Slatině proběhla kontrola Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj (KVS). Dotkla se čtyř prodejen zaměřených na prodej masa a živočišných produktů. Ve třech z nich bylo odhaleno závažné porušení právních předpisů, především prodej potravin neznámého původu.

Invazní škůdce ničí české ořechy, a tak se vlašáky – tradiční surovina vánočního cukroví – mohou stát letos luxusem.

Evropská komise ustupuje tlaku členských států a plánuje o rok odložit spuštění nového systému povinného reportingu pro firmy. Systém, který měl podnikům uložit povinnost poskytovat stovky údajů, není podle Komise k plnému spuštění připraven. Na problémy opakovaně upozorňoval český ministr zemědělství Marek Výborný a kolem jeho iniciativy se vytvořila koalice zemí, jež odklad podpořily.

Ministerstvo zemědělství (MZe) aktualizovalo vyhlášku o veterinárních a hygienických požadavcích. Od září tak mohou malí farmáři ročně prodávat až 2000 kusů drůbeže přímo spotřebitelům či místním obchodům. Chystá také rozšíření prodeje masa z menších provozoven.

Státní veterinární správa varuje spotřebitele před mysliveckou klobásou značky KMOTR, v níž byl zjištěn nadlimitní obsah olova. Celkem bylo vyrobeno více než 218 kilogramů tohoto výrobku. K dostání byl v prodejnách MAKRO a dále putoval také k menším odběratelům po celé České republice. Část šarže (cca 65 kg) byla distribuována na Slovensko.

Evropská unie se rozhodla zakázat používání tekutého kouře v potravinách. Z tržní sítě tak zmizí část výrobků, které lákaly na „uzenou“ příchuť, kterou jim však dodávaly pouze aromatické látky. Opatření se netýká tradičně uzených potravin, pouze jejich náhražek. Výrobci teď čelí nové výzvě – najít jiné řešení, jak navodit kouřovou chuť, a to bez výrazného zdražení.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že ani v letošní sezóně značná část provozovatelů nesplňuje legislativní požadavky při výrobě kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 1. září 2025 nevyhovělo 46 % odebraných vzorků zmrzlin a 57 % vzorků ledů do nápojů.