Všechny aktuality
Od ledna 2026 se změní podmínky pro skladování vajec
Spolupráce producentů vajec a obchodníků přinesla zrušení zbytečných administrativních povinností, které zvyšovaly provozní náklady a tím i cenu vajec v Česku.
Europoslanci vymezili, co lze považovat za maso
Podle nového nařízení, které schválil Evropský parlament, se výrazem „maso“ budou moci označovat pouze produkty pocházející z původně živých zvířat. Účinnost opatření se očekává od příštího roku po schválení Radou EU.
Pozor na falšované masné konzervy
Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v tržní síti odhalila masné konzervy s nižším obsahem masa, než deklaroval výrobce na etiketě – a to bezmála o 20 %.
Cukrovarnický průmysl se otřásá: Evropa přišla o pět závodů
Na evropské cukrovary doléhá kombinace levných dovozů ze zemí mimo EU, přísnějších klimatických požadavků a klesající poptávky. V posledních měsících oznámilo ukončení výroby pět závodů, včetně jednoho v Čechách.
Inspekce zajistila více než čtvrt tuny potravin neznámého původu ve vietnamské tržnici
Ve vietnamské tržnici VINAMO v Brně-Slatině proběhla kontrola Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj (KVS). Dotkla se čtyř prodejen zaměřených na prodej masa a živočišných produktů. Ve třech z nich bylo odhaleno závažné porušení právních předpisů, především prodej potravin neznámého původu.
Nedostatek ořechů zvedne cenu cukroví. Na vině je drobný škůdce
Invazní škůdce ničí české ořechy, a tak se vlašáky – tradiční surovina vánočního cukroví – mohou stát letos luxusem.
Evropská komise navrhne další odklad účinnosti nařízení proti odlesňování (EUDR)
Evropská komise ustupuje tlaku členských států a plánuje o rok odložit spuštění nového systému povinného reportingu pro firmy. Systém, který měl podnikům uložit povinnost poskytovat stovky údajů, není podle Komise k plnému spuštění připraven. Na problémy opakovaně upozorňoval český ministr zemědělství Marek Výborný a kolem jeho iniciativy se vytvořila koalice zemí, jež odklad podpořily.
Snazší prodej drůbeže ze dvora, změny se dočkají také malovýrobci
Ministerstvo zemědělství (MZe) aktualizovalo vyhlášku o veterinárních a hygienických požadavcích. Od září tak mohou malí farmáři ročně prodávat až 2000 kusů drůbeže přímo spotřebitelům či místním obchodům. Chystá také rozšíření prodeje masa z menších provozoven.
Inspekce informuje spotřebitele o nevyhovující myslivecké klobáse
Státní veterinární správa varuje spotřebitele před mysliveckou klobásou značky KMOTR, v níž byl zjištěn nadlimitní obsah olova. Celkem bylo vyrobeno více než 218 kilogramů tohoto výrobku. K dostání byl v prodejnách MAKRO a dále putoval také k menším odběratelům po celé České republice. Část šarže (cca 65 kg) byla distribuována na Slovensko.
Uzená aromata v potravinách končí
Evropská unie se rozhodla zakázat používání tekutého kouře v potravinách. Z tržní sítě tak zmizí část výrobků, které lákaly na „uzenou“ příchuť, kterou jim však dodávaly pouze aromatické látky. Opatření se netýká tradičně uzených potravin, pouze jejich náhražek. Výrobci teď čelí nové výzvě – najít jiné řešení, jak navodit kouřovou chuť, a to bez výrazného zdražení.





