Všechny aktuality

Státní veterinární správa (SVS) přikázala stáhnout z tržní sítě dva druhy sýru Mont d ´Or od francouzského výrobce. Důvodem je přítomnost bakterie Yersinia enterocolitica, která způsobuje průjmové onemocnění.

V podzimním kole Sbírky potravin darovali Češi 572 tun potravin a 68 tun hygienických potřeb. Už tak neskutečná čísla ještě nejsou konečná, sbírka totiž skrze on-line obchody pokračuje až do 3. prosince 2024. Akce se zúčastnilo 2 250 prodejen a na pomoc jim ochotně dorazilo více než 5 400 dobrovolníků.

Chystané změny pravidel pro školní stravování, jež by v platnost měly vstoupit od příštího roku, vyjma zvýšení spotřeby luštěnin také přenesou principy tzv. pamlskové vyhlášky do hlavních jídel. Jedná se například o množství cukru v jogurtech, omezení slazení čajů aj. Nově přibydou povinné biopotraviny.

Státní veterinární správa (SVS) v rámci svých kontrol odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes v potravině Matjesový salát s olomouckými tvarůžky, jehož výrobcem je firma HELEB spol. s r.o.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o přítomnosti bakterií salmonely v mletém masu zahraničního původu, které bylo nabízeno obchodním řetězcem Tesco.

Ve středu dala vláda zelenou novele zákona o ochraně zdraví, která má zakázat prodej čím dál více oblíbených energetických nápojů dětem mladším 15 let.

Rostoucí cenu vajec přisuzuje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá nedostatku nosnic, který trápí celou Evropu, přestavbám klecových chovů a výskytu ptačí chřipky. Navíc lze očekávat další zdražování, a to především po roce 2027, neboť začne platit zákaz ustájení klecového typu.

Ministerstvo životního prostředí přemýšlí o sankcích pro domácnosti, které vyhazují příliš mnoho jídla. Pouhá edukace podle něj není dostatečná. Do roku 2030 má totiž Česko dle závazku vůči Evropské unii snížit plývání v domácnostech, obchodech a gastronomii o třetinu.

Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole řeznictví na Praze 5 zjistili, že maso z prasete divokého, které se nacházelo na provozovně, nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Navíc provozovna postrádala registraci pro zpracování zvěřiny.

Cukráři a pekaři vyčkávali se stanovením ceníku vánočního cukroví. Nyní už mají jasno – většina zdraží. Na vině jsou vyšší ceny surovin, rostoucí náklady na mzdy a ceny energií.