Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Při kontrole uzbecké restaurace na Praze 3 pracovníci Státní veterinární správy zajistili téměř 300 kg potravin živočišného původu, které mohly představovat zdravotní riziko. Na místě je proto znehodnotili obarvením a provozovateli nařídili, aby je na vlastní náklady nechal neškodně zlikvidovat v asanačním podniku.

Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu kvitují rozhodnutí Evropské komise, která přislíbila, že se bude věnovat tématu označování rostlinných výrobků. Komise tuto iniciativu zahrnula do balíčku návrhů k Víceletému finančnímu rámci na období 2028–2034.

Některé evropské státy již zavedly povinnost, případně se na ni chystají, pro restauratéry spočívající v uvádění původu jimi používaného masa. Patří sem např. Estonsko, Finsko, Francie, Slovensko či nejnověji také Švédsko. Hlavním cílem je zvýšit informovanost zákazníků. Postupem času by obdobná opatření mohla platit v celé EU.

Potravinářská komora ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR varují, že nová legislativa o značení lihu, která by mj. umožnila balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů jednocestným uzávěrem, by mohla zapříčinit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Rostou obavy, aby se neopakovala situace z doby před 13 lety, kdy při tzv. metanolové aféře zemřely desítky lidí. Novelu zákonu již schválila Poslanecká sněmovna, nyní bude postoupena do Senátu.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Plán v podobě zavedení povinného označování potravin pomocí barevné škály tzv. Nutri-Score, který měl pomoci usnadnit spotřebitelům volbu zdravějších potravin, Evropská komise zrušila.

Za loňskou prodejní sezónu uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 296 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), při kterých navštívila celkem 246 prodejních míst a odebrala 44 vzorků k rozboru v laboratoři.

Po pár týdnech obrat o 100 %. Ministerstvo zemědělství, v čele s Markem Výborným, rozhodlo, že vyhláška upravující názvosloví pro alternativy k masu není potřeba.

Luštěninové výrobky se v obchodech i v jídelních lístcích stravovacích zařízení vyskytují stále častěji. Nicméně doposud zákon u části z nich nijak nedefinoval, jak konkrétně by měly vypadat. Finální podoba i kvalita jednotlivých produktů může být tedy rozdílná. Od letošního léta se to díky nové vyhlášce změní.

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu vyhlášky, jež se zabývá názvoslovím masných výrobků. Výrobci tvrdí, že třeba označení "řízek" by mělo být vyhrazeno pouze pro výrobky z masa. Komora se domnívá, že používání výrazů z masného průmyslu ze strany zastánců rostlinné stravy lze považovat za zavádějící a klamavé.