Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během kontroly provozovny společného stravování NakupRum s.r.o. v Brně odhalila prodej lihovin bez kontrolní pásky, tzv. kolku.

Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Zajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.

Vysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.

Ve středu 9. listopadu 2022 se uskutečnila prozatím poslední kontrolní akce v areálu pražské tržnice SAPA. Tradičně probíhala v režii Státní veterinární správy (SVS) ve spolupráci s Policií ČR. Výsledkem je odhalení více než 700 kg nevyhovujících živočišných produktů v neregistrované provozovně.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila svůj postoj s ohledem na rozlišování nebalených a zabalených potravin v rámci prodeje pečiva, ovoce a zeleniny.

Reformulace představuje úpravu složení potravinářských produktů, aby lépe odpovídaly zásadám pestré vyvážené stravy. Databáze, v níž naleznete tyto výrobky, vám tak usnadní výběr zdravých potravin.

Válečný konflikt na Ukrajině mj. způsobuje nedostatek některých potravinových surovin. Výrobci jsou proto nuceni je nahrazovat a současně nejsou schopni tyto změny obratem správně uvádět na obalech svých produktů.

Oba pojmy se užívají v souvislosti s potravinami. Každý však disponuje vlastními specifiky. Pojďme si upřesnit, co tato informace běžnému spotřebiteli vlastně říká.