Aktuálně probíhá hlavní část vinobraní na jižní Moravě

„Podle informací, které mám od vinařů, zatím kvalita hroznů vypadá velmi dobře, kyselinka je trochu vyšší, ale s tím se dá pracovat. Část hroznů navíc ještě visí na vinici a bude se vyvíjet,“ uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad (pozn. vrátí-li se slunečné počasí, existuje šance, že obsah kyselin samovolně trochu klesne).
Bilanci jednotlivých vinohradů ovlivňují lokální podmínky. Vinařství Vinium Velké Pavlovice na Břeclavsku považuje letošní výnos prozatím spíše za podprůměrný a obsah kyselin označuje jeho ředitel za problematický. „Bohužel hrozny často nemají požadované parametry, vyskytuje se vysoký obsah kyselin, mezi organickými dominuje jablečná kyselina, a i cukernatosti jsou o něco nižší v porovnání s běžným rokem na konci září,“ shrnul své poznatky provozně-výrobní ředitel Václav Osička.
Hlavní část vinobraní, ve srovnání s předchozími roky, nabrala téměř dva týdny zpoždění. Milovníci mladých a svatomartinských vín však mohou zůstat klidní. „Nebojím se, že by tento posun nějak ohrozil výrobu těchto vín, myslím, že se všechno stihne, a to i v dobré kvalitě,“ ubezpečuje spotřebitele Martin Chlad.