Sezóna burčáku je za dveřmi
„Hroznů je hodně, nejen našim, ale všem vinohradům kolem Úval se mrazy vyhnuly a nic nepomrzlo,“ prohlásil Machuča, který se specializuje čistě na burčák a na 5 hektarech letos pěstuje hned 5 odrůd.
Začátek léta nebyl ideální, časté deště způsobily problémy s plísněmi. Nicméně nyní již dlouho nepršelo a hrozny tak dozrávaly v teplém slunečném počasí.
Machuča chce začíst s prodejem hned, jak to zákon povolí. „Uvidíme, jak to prokvasí, nejpozději v pátek už ale burčák určitě bude,“ uvedl.
Se sklizní chce začít také vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. „I u nás zatím úroda vypadá velmi slibně, ale dokud nebudou hrozny sklizené, může se stát leccos,“ zmínil jeho ředitel David Šťastný.
Pro připomenutí – burčákem lze označovat nápoj výhradně z českých hroznů. Jestliže byly při výrobě použity hrozny ze zahraničí, jedná se o částečně zkvašený hroznový mošt. Na dodržování pravidel prodeje, včetně správného značení, každoročně dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce.