Aktuální vývoj ohledně polského hovězího masa dovezeného do České republiky
Do Prahy doputovalo celkem 112 kg hovězího masa, z toho 56 kg zajistili kontroloři ve skladu. Z nich byly odebrány vzorky pro laboratorní analýzu na rezidua inhibičních látek, salmonelu a projdou také senzorickým posouzením. Většina výsledků bude známa zítra, nejdéle se bude čekat vyšetření salmonely a to minimálně do čtvrtka 7. února 2019. Zbylých 56 kg masa bylo prodáno do různých pražských restauračních podniků, kde již došlo k jejich spotřebě.
V řeznictví ve Varnsdorfu, Ústecký kraj, skončilo u spotřebitelů veškeré dovezené hovězí maso z problematických jatek a to o celkové hmotnosti 20 kg. Stejně tak skončili dvě várky masa (40 a 21 kg), které odebralo řeznictví v Kostelci nad Labem.
Posledních 107 kg původně směřujících do Nového Bydžova, Královéhradecký kraj, bylo vráceno dodavateli, který se o ně sám přihlásil po vypuknutí aféry.
Ceny polského hovězího masa nyní výrazně klesají. Do Polska dnes také přicestovali dva inspektoři Evropské komise, kteří mají za úkol osobně se seznámit s případem, pomáhat s šetřením a zjistit, zda zůstaly zachovány standardy Evropské unie. Ministr zemědělství Miroslav Toman avizuje: „Veřejnost nás velice silně tlačí k razantním opatřením, ideálně k zákazu dovozů z Polska, aktuálně přes mimořádná veterinární opatření, o kterých vážně uvažujeme.“ Konečné rozhodnutí ovlivní závěry Komise (EU). Každopádně od zítřka (tj. úterý 5. února 2019) stoupne intenzita kontrol kamionů s potravinami zejména, nikoli výhradně, z Polska. Pro vyšší efektivitu spojí síly veterinární lékaři, policisté a celníci.