Bilance potravinových bank
„Objem potravin, které se nám loni povedlo shromáždit, je enormní, a přesto nebyl dostatečný. V podzimním období jsme se kvůli stoupající poptávce dostali do situace, kdy byly naše sklady téměř prázdné,“ prohlásila ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.
Upozornila na to, že poptávka po potravinové pomoci meziročně stoupla o 60 % a neustále roste. Banky spolupracují s více než tisícem organizací, jež poté potraviny přerozdělují lidem v nouzi. V roce 2020 se podařilo pomoci více než 160 tisícům osob.
Celková hodnota potravin, které se dostaly do potravinových bank, se vyšplhala na 300 milionů Kč. Přestože na podzim vláda z rozpočtové rezervy uvolnila 20 milionů korun navíc, dohromady těmto organizacím přispěl stát 95 milionů Kč, což činí o cca 21 milionů méně než předloni. Letos, dle schváleného rozpočtu, mohou očekávat 83 milionů korun.
Od roku 2018 mají obchody s výměrou nad 400 metrů čtverečních povinnost nabídnout bankám nezávadné jídlo, které se chystají vyřadit z prodeje. Řetězce potvrzují, že dary i nad kvóty zákona neustále rostou.
Pro zajímavost – první potravinová banka na světě se objevila v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně. V Evropě se těší prvenstvím Franci (konkrétně Paříž, r. 1984). Česká federace potravinových bank se datuje do roku 1994 a dnes má 15 poboček a logistické centrum v Modleticích u Prahy.