Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Bourárna masa v Praze fungovala bez povolení

Státní veterinární správa ve spolupráci s Policií ČR a Celní správou provedla kontrolu bourárny v pražských Štěrboholích. V provozovně, která doposud nemá schválenou činnost, objevila přes 2,5 tuny hovězího masa.
Bourárna masa v Praze fungovala bez povolení

„Kontrola byla provedena na základě indicií, že navzdory chybějícímu schválení provozovatel zahájil činnost,“ objasnil zákrok mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Žádost o schválení již podnikatel na příslušná místa odeslal, nicméně doposud jej nezískal.

Objekt nesplňuje řadu požadavků pro zacházení s živočišnými produkty. Není zcela dostavěn, nemá vyřešeno nakládání s živočišnými produkty, chybí mu ochrana proti průniku hlodavců. Hygienické požadavky v průběhu kontroly nesplňovaly pracovní oděvy zaměstnanců a našly se i jiné závady v provozní hygieně. Tato zjištění vedou k závěru, že nyní nelze zaručit zdravotní nezávadnost potravin.

Přesto v době kontroly inspekce odhalila na místě více než 2,5 tuny hovězího masa – ve čtvrtích či částečně bourané v přepravkách z plastu. Podle nabývacích dokladů většina masa pocházela od slovenské firmy, zbytek dodala česká jatka. Přibližně 150 kg masa musel na vlastní náklady nechat zlikvidovat provozovatel, neboť vykazovalo smyslové změny nebo u něj byla prokázána nehygienická manipulace. Ostatní maso se využije jiným způsobem než k lidské spotřebě.

Ve správním řízení se výše pokuty pro provozovatele, vzhledem k porušení požadavků na bezpečnost potravin, může vyšplhat až do výše 50 milionů korun.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder