Bourárna masa v Praze fungovala bez povolení
„Kontrola byla provedena na základě indicií, že navzdory chybějícímu schválení provozovatel zahájil činnost,“ objasnil zákrok mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Žádost o schválení již podnikatel na příslušná místa odeslal, nicméně doposud jej nezískal.
Objekt nesplňuje řadu požadavků pro zacházení s živočišnými produkty. Není zcela dostavěn, nemá vyřešeno nakládání s živočišnými produkty, chybí mu ochrana proti průniku hlodavců. Hygienické požadavky v průběhu kontroly nesplňovaly pracovní oděvy zaměstnanců a našly se i jiné závady v provozní hygieně. Tato zjištění vedou k závěru, že nyní nelze zaručit zdravotní nezávadnost potravin.
Přesto v době kontroly inspekce odhalila na místě více než 2,5 tuny hovězího masa – ve čtvrtích či částečně bourané v přepravkách z plastu. Podle nabývacích dokladů většina masa pocházela od slovenské firmy, zbytek dodala česká jatka. Přibližně 150 kg masa musel na vlastní náklady nechat zlikvidovat provozovatel, neboť vykazovalo smyslové změny nebo u něj byla prokázána nehygienická manipulace. Ostatní maso se využije jiným způsobem než k lidské spotřebě.
Ve správním řízení se výše pokuty pro provozovatele, vzhledem k porušení požadavků na bezpečnost potravin, může vyšplhat až do výše 50 milionů korun.