Co nahradí jednorázové plastové nádobí

Papírová brčka seženete téměř všude, jedlé nádobí do České republiky teprve pozvolna proniká. S ideou prodávat rýžová brčka přišel podnikatel z e-shopu RiceTime Martin Pumr. „Prvotní nápad přišel před dvěma lety, kdy jsem působil v zahraničí na brigádě. V hotelu lidé dostávali místo plastových brček duté špagety (makarony). Já je bohužel kvůli své alergii na lepek zkusit nemohl. Nápad se mi moc líbil a já přemýšlel, z čeho brčka zhotovit, aby je mohli i celiaci,“ uvedl. Dováží je z Vietnamu. „Popravdě, dlouho jsme přemýšleli, zda brčka budeme vyrábět tady, nebo ne. Hlavně kvůli minimalizování uhlíkové stopy. Zjistili jsme však, že té bychom se stejně nedokázali vyhnout. Protože brčka vyrábíme z rýžové mouky a škrobu tapioky, které bychom i tak museli dovážet, zůstali jsme u dovozu,“ doplnil. Momentálně, po potřebném testování, čekají brčka ve skladu na oficiální vypuštění do prodeje.
Sortiment v podobě jedlých brček, lžiček, kelímků a talířů naleznete také na relativně nově vzniklém e-shopu JedleNadobi, který společně založili manželé Fenclovi. Veškeré jedlé nádobí dováží z ciziny. „Nikdo v České republice to není schopný vyrobit, suroviny prostě nedrží pohromadě,“ vysvětluje Klára Fenclová. K zajímavostem jejich sortimentu patří například možnost výběru příchutě lžiček. Některé jsou vyrobeny ze skořápek kakaových bobů, a proto se více hodí ke sladkým pokrmům. „Nabízíme třeba i pepřovou lžičku, je to na každého chuti,“ přibližuje další možnosti spolumajitelka.
Zuzana Zvěřová a Miroslav Myrončuk, studenti pražské vysoké školy, stojí za značkou Jedlý kelímek. Jejich jedlé kelímky využívají kavárny i další subjekty. „Zatím stále dodáváme kelímky dovážené z Bulharska. Spustit vlastní výrobu plánujeme až na podzim,“ prozradila Zvěřová.