Evropská unie povolila využití moučky z larev potemníka v potravinářství

Povolení uvádět na trh žlutou močku z larev potemníka získala na 5 let francouzská firma Nutri’Earth, která o to v Bruselu žádala před více než 5 lety. V létě 2023 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil vědecký posudek, který shledává ultrafialovým zářením ošetřený prášek z celých larev potemníka moučného „bezpečným za navrhovaných podmínek a úrovní použití“.
V půlce ledna Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu zamítl návrh, jímž chtěli tradičně smýšlející poslanci schválení výše zmíněné moučky zablokovat.
Nyní je tedy možné prášek z larvy potemníka použít v chlebu, houskách, koláčích, těstovinách, zpracovaných bramborových produktech, sýrech a mléčných výrobcích a ovocných a zeleninových konzervách určených široké veřejnosti.
Evropská komise proces začleňování jedlého hmyzu do evropské potravinové kultury jako alternativního zdroje bílkovin značně urychlila. Reaguje tak na rostoucí poptávku po potravinách v situaci, kdy klesá zemědělsko-potravinářská produkce. EFSA v současné době eviduje přes tucet žádostí o hodnocení potravin z jedlého hmyzu (např. moučky z larev mouchy bráněnky, prášek z larev potemníka menšího aj.).