Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Vrchní sládek Plzeňského Prazdroje potvrdil vzrůstající kvalitu piva v hospodách

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.
Vrchní sládek Plzeňského Prazdroje potvrdil vzrůstající kvalitu piva v hospodách

Počet podniků pyšnících se oceněním Hvězda sládků dlouhodobě roste. V roce 2025 byla udělena 892 provozovnám, což představuje ve srovnání s rokem 2024 o 7 % více. Meziročně se ji podařilo obhájit 78 % podniků, 22 % se v hodnocení objevilo nově.

Kvalita piva přitom nutně nezávisí na velikosti podniku či celkové výtoči. Tuto skutečnost stvrzuje fakt, že jen 44 % držitelů letošní Hvězdy sládků čepuje pivo z tanku (pozn. odběr piva probíhá ve velkých objemech), kdežto více než polovina, 56 % oceněných, nabízí pivo sudové.

V roce 2019 držitelé ocenění Hvězda sládků z téměř 40 % pocházeli z Prahy, letos se jedná o pouze 29 % (260 oceněných podniků). Nejrychleji přibývají hospody s prvotřídní péčí o pivo v sídlech s 3 až 5 tisící obyvateli, a sice 4 % (38). V obcích s počtem obyvatel do 3 tisíc získalo ocenění 7 % (59), v obcích v rozmezí od 5 do 20 tisíc obyvatel 18 % (164), ve městech mezi 20 a 50 tisíci obyvateli 14 % (126) a ve velkých městech, s více jak 50 tisící obyvateli, a v krajských metropolích se jedná o 28 % (245).

Aby byla udělena Hvězda sládků, uskuteční obchodní sládci Prazdroje komplexní hodnocení podniku, při němž se zaměřují na technické parametry – správné použití tlačných plynů, pravidelnost a kvalitu sanitace pivních cest, čistotu výčepní techniky nebo mytí pivního skla. K dalším sledovaným ukazatelům patří také kvalita čepování v průběhu dne.

V dnešní době si hosté pečlivě volí, kam zajdou na pivo a vybírají si podniky, kde dostanou poctivě ošetřený „kousek“. Hospodští tak vědí, že školení a odborná péče o pivo představuje základ.

 

 

 

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder