Čokoládový „průšvih“
Tamní časopis Consumer Reports (CR) nechal otestovat 28 výrobků na přítomnost olova a kadmia. "U 23 čokolád by konzumace pouhé unce (28 g) denně dospělou osobou překročila úroveň, o které úřady veřejného zdraví a odborníci z CR tvrdí, že může být škodlivá alespoň v případě jednoho z těchto těžkých kovů,“ stojí ve vyhodnocení.
Tyčinky Hershey's Special Dark a Lily's se 70 % kakaa měly vysoký obsah olova, tyčinka Lily's s 85 % kakaa pak obsahovala velké množství olova a kadmia.
Této informace využil spotřebitel, který společnost Hershey žaluje za uvedení zákazníka v omyl, když nezveřejnila množství olova a kadmia ve třech svých prodávaných hořkých čokoládách s tím, že pokud by žalobce tuto informaci měl, výrobek by si nekoupil.
Nutriční specialistka Sheeba Majmuradová pro zpravodajskou stanici BBC uvedla: „Jakékoli jídlo může obsahovat těžké kovy, pokud jsou přítomny v půdě ve vysoké koncentraci. V současné době neexistují žádné zákony o potravinách, které by nařizovaly testování všech šarží potravin, dokud se z nich někomu neudělá nevolno.“